آلمان

دوره های تحصیلی و مراحل اخذ پذیرش تحصیلی کشور آلمان

در آلمان حدود 300 دانشگاه و به همین تعداد دانشکده های فنی ، مدارس عالی تخصصی و آکادمی های هنر وجود دارد. دانشگاه ها به چند دسته تقسیم می شوند:

1-
موسسه آموزش عالی فنی با تاکید بیشتر بر فعالیت علمی (Fachhochschule)
2-
دانشگاه با تاکید بیشتر بر علوم نظری(Universität)
3-
دانشکده یا آکادمی موزیک و هنر (***st - und Musikhochschule)
4-
دانشگاه مکاتبه ای ) Fernuniversität)

در دانشگاه های آلمان تدریس به زبان آلمانی است. بنابراین قبل از اقدام برای اخذ پذیرش باید زبان آلمانی بیاموزند.
شروع ترم زمستانی از ماه سپتامبر / اکتبر و ترم تابستانی از ماه مارس/ آوریل می باشد. آخرین مهلت جهت ارایه مدارک برای ترم تابستانی تا 15 ژانویه و ترم زمستانی تا 15 جولای می باشد.یعنی مراکز مربوطه می بایست مدارک شما را تا زمانهای نامبرده دریافت کرده باشند. ) که البته بدلیل آنکه دانشگاههای آلمان موردی هستند ممکن است برای بعضی از دانشگاه ها این تاریخ کمی متفاوت باشد.)

درآلمان هم دانشگاه های دولتی وجود دارد و هم دانشگاه های خصوصی.
تعداد زیادی از دانشگاه های دولتی، معتبر وتقریباٌ رایگان می باشد. دانشگاه های خصوصی رایگان نمی باشند و باید در مورد آنها به وزارت علوم کشور مربوطه مراجعه کرد.
از ترم تابستانی 2004 بعضی ازدانشگاه های آلمان برای دانشجویان خارجی شهریه در نظر گرفته اند که این شهریه ترمی 650 - 500یورو می باشد که این شهریه استان به استان متفاوت است که حداقل 500 یورو و حداکثر 650 یورو می باشد.
دانشجو موظف است تا هزینه های زندگی خود اعم از اجاره منزل، پوشاک، مواد غذایی و بیمه درمانی را پرداخت کند. اتاق ها و آپارتمان هایی وجود دارد که باقیمت مناسب فقط به دانشجویان اجاره داده می شود. برای دانشجویان ثبت نام شده در دانشگاه نیز خوابگاه دانشجویی وابسته به خود دانشگاه وجود دارد.

برای تحصیل در آلمان ابتدا باید برای اخذ پذیرش تحصیلی اقدام شود و بعد از موفقیت در این امربرای ویزای تحصیلی اقدامات لازمه انجام شود.
حدود هزینه زندگی دانشجو در آلمان به انضمام خوراک، پوشاک، رفت و آمد و کلیه هزینه های جانبی حدودا 800- 700 یورو می باشد که البته این هزینه در شهرهای مختلف آلمان منفاوت می باشد دانشجو تعداد ساعت محدودی در هفته ( 20 – 10 ساعت در هفته یا سالی 3 ماه یعنی سالی 90 روز ) اجازه کار دارد.
جهت ثبت نام در دانشگاه ارایه بیمه درمانی الزامیست و بیمه درمانی برای هر شش ماه حدود 300 یورو در نظر گرفته می شود.
در آلمان حدود 83 دانشگاه انگلیسی زبان وجود دارد که بعضی از این دانشگاه ها بعد از 6-4 ترم به دانشگاههای کشورهای آمریکا، استرالیا، کانادا و نیوزلند ترانسفرمی کننددر این دانشگاهها شرط ورود، داشتن مدرک تافل 580 یا Ielts 7 می باشد. با آنکه این دانشگاهها انگلیسی زبان هستند ولی باید متقاضیان با زبان آلمانی جهت مصاحبه سفارت آشنا باشند و به دانشگاه نیز مدرک دانش آلمانی ارائه دهند.


در هر دانشگاه در آلمان اداره کمک به امور دانشجویان خارجی وجود دارد که کلیه مراتب انجام کار مانند: خوابگاه، بیمه درمانی و ... توسط این اداره انجام می شود. حتی قبل از ورود به آلمان می توان با کمک این اداره در مورد رزرو خوابگاه اقدام نمود.
شرایط ورود به دانشگاه های آلمان

اگر شخصی دیپلمه باشد یعنی 12 سال تحصیل کامل داشته باشد نمی تواند مستقیماٌ برای دانشگاه های آلمان اقدام نماید بلکه باید قبولی در کنکور سراسری را داشته باشند تا بتوانند برای کالج اقدام کنند. کالج در آلمان دو ترم است و این کالج ها فقط به زبان آلمانی هستند.

برای بعضی از دانشگاه های آلمان اگر در ایران شخصی دانشجوی سال سوم دانشگاه آزاد باشد میتواند مستقیماٌ برای خود دانشگاه اقدام نماید و لازم به گذراندن کالج نیست.
اگر شخصی در ایران لیسانس دانشگاه آزاد باشد نمی تواند برای فوق لیسانس نا پیوسته اقدام کند بلکه باید برای مقطع فوق لیسانس پیوسته درخواست دهند و بعد از ورود به دانشگاه درخواست ارزشیابی مدارک تحصیلی خود را دهد که آنجا معلوم می شود از کدام ترم لیسانس می تواند تحصیلات خود را شروع کند و پیوسته تا فوق لیسانس ادامه دهد.

لیسانسیه های دانشگاه های دولتی میتوانند برای فوق لیسانس اقدام کنند اما این باز هم بستگی به خود دانشگاه در آلمان دارد زیرا سطح تحصیل آلمان نسبت به ایران یک سال جلو تر است و شاید بعضی از واحد های آنها را بپذیرند و یک سال پایین تر بنشیند و بعد می تواند ادامه تحصیل دهد.
البته بطور کلی باید مدارک تحصیلی به آلمان فرستاده شود و خود دانشگاه با توجه به ریز نمرات متقاضی تعیین کند که شخص از چه ترمی در آلمان می تواند شروع به ادامه تحصیل نماید.

برای دکترا در آلمان خیلی سخت می توان اقدام کرد زیرا باید در آلمان استاد راهنما پیدا شود و معمولا این امر با موفقیت امکان پذیر نیست زیرا بدلیل رایگان بودن دانشگاهها احتیاجی به دانشجویان خارجی ندارند. به دانشجویان متقاضی دوره دکترا پیشنهاد شود که حتماٌ اول دوره فوق لیسانس بگذرانند و بعد برای دکترا اقدام کنند.

در آلمان حتما باید برای ورود به دانشگاه ها متقاضیان زبان آلمانی بلد باشند. برای ورود به دانشگاهها متقاضیان حتما باید دانش حداقل 800 ساعت زبان آلمانی داشته باشند تا بتوانند در امتحان ورودی زبان DSH شرکت نمایند.
برای ورود به دانشگاههای انگلیسی زبان یا رشته هایی که به زبان انگلیسی ارائه می شود، متقاضی به غیر از دانش ابتدایی زبان آلمانی باید IELTS 7 یا 580 Toefl داشته باشند.

مدارک لازم جهت اخذ پذیرش تحصیلی

مدارک زیر با توجه به شرایط متقاضیان دسته بندی شده و نیازی نیست که همه متقاضیان کلیه مدارک را جهت اخذ پذیرش داشته باشند:


ترجمه مدرک دیپلم و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک پیش دانشگاهی و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک فوق دیپلم و ریز نمرات
ترجمه مدرک لیسانس و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک فوق لیسانس و ریز نمرات آن
کپی پاسپورت
کپی شناسنامه
12
قطعه عکس رنگی 4*6
گواهی زبان آلمانی ( در صورت موجود بودن )
مدرک 580 Toefl یا 7Ielts ( در صورت موجود بودن)
نامه سازمان سنجش مبنی بر قبولی در مرحله دوم کنکور سراسری
اگر متقاضی هنوز دانشجو می باشد گواهی اشتغال به تحصیل الزامی است

لازم به ذکر است که ترجمه آلمانی یا انگلیسی مدارک تحصیلی باید به تایید سفارت آلمان برسد که همه روزه از یکشنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 تا11:30 این کار امکان پذیر است.ترجمه مدارک ابتدا باید به تایید دادگستری و وزارت امور خارجه برسد تا سفارت آلمان آنها را نیز تایید نماید.

مدارک لازم جهت روادید تحصیلی

درخواست روادید باید شخصاٌ ارائه شود. سفارت در صورت ناقص بودن مدارک از قبول درخواست روادید امتناع خواهد کرد. بررسی درخواست روادید بطورمعمول 2 تا3 ماه بطول می انجامد.


سه نسخه فرم درخواست ویزا که بطور کامل و خوانا پر شده و شخصا امضاء گردیده باشد به همراه 3 قطعه عکس جدید ( با در دست داشتن پذیرش می توانید فرم درخواست را از سفارت تحویل بگیرید)
گذرنامه با مدت اعتبار کافی ( حداقل 6 ماه از تاریخ درخواست روادید ) + 2 سری کپی
شناسنامه + 2 سری کپی
گذرنامه و شناسنامه همسر + 2 سری کپی
گواهی عدم سوء پیشینه + 2 سری کپی
تعهد نامه مالی بر اساس بند 84 قانون اتباع بیگانه ( اصل ) از طرف تعهد کننده در آلمان به انضمام گواهی وضعیت اقامت وی در آلمان ، گواهی در مورد تامین مالی هزینه تحصیلی ( مانند فیش حقوق تعهد کننده و یا مدارک درآمد شخص متقاضی) + 2 سری کپی
اصل و 2 سری فتوکپی از پذیرش و یا تایید دریافت درخواست پذیرش از یک دانشگاه یا مدرسه عالی( Fachhochschule ) در آلمان
مدارکی در مورد سابقه شغلی متقاضی در ایران + 2 سری کپی
اصل و 2 سری کپی مدارک تحصیلی دبیرستانی و دانشگاهی متقاضی در ایران
اصل مدرک زبان + 2 سری کپی
ارائه بیمه درمانی (این امر توسط بیمه درمانی بین المللی بیمه ایران یا بیمه کار آفرین AXA قابل انجام است)
اصل یا کپی ترجمه شده مدارک تحصیلی با تایید سفارت آلمان

 

تحصیل در آلمان

تحصیل در آلمان      
 
امکان تحصیل در دانشگاه‌های آلمان به عوامل مختلفی بستگی دارد. پذیرفته‌شدن در آزمون سراسری ایران، مقطع تحصیلی و نوع دانشگاه، برای مثال سراسری یا آزاد، از فاکتورهای تعیین‌کننده برای دریافت پذیرش از دانشگاه‌های آلمان هستند برای اقدام به پذیرش و تحصیل در دانشگاه‌های آلمان، مراحل مختلفی را باید طی کرد. ارزشیابی علمی مدارک تحصیلی از دانشگاه‌های آلمان، یکی از این مراحل است. به طور مثال، شرایط در مورد افرادی که در ایران تحصیلات دانشگاهی خود را به پایان رسانده‌اند یا تنها در آزمون سراسری پذیرفته شده‌اند، متفاوت است.
قبولی در آزمون سراسری
متقاضیان تحصیل در دانشگاه‌های آلمان که در آزمون سراسری دانشگاه‌های دولتی پذیرفته شده‌اند، بدون آنکه در ایران در دانشگاه تحصیل کرده باشند‌، می‌توانند اقدام به دریافت پذیرش از دانشگاه‌های آلمان کنند. این افراد اما تحصیل خود را نه از دانشگاه‌، بلکه با دوره‌ای یک ساله در کالج شروع خواهند کرد و با توجه به نمراتی که در پایان این دوره کسب می‌کنند، می‌توانند در رشته و دانشگاه مورد علاقه‌شان تحصیل کنند.
دانستن این نکته که حدنصاب قبولی در آزمون سراسری، مقطع کارشناسی است، برای آن دسته از افرادی که تنها با پذیرش در کنکور سراسری ایران، قصد تحصیل در آلمان را دارند، ضروری است. بنابراین قبولی در آزمون سراسری در مقطع کاردانی برای گرفتن پذیرش در دانشگاه‌های آلمان کافی نیست. منظور از قبولی در آزمون سراسری، تنها آزمون دانشگاه‌های سراسری در نوبت‌های روزانه و شبانه است. با این حساب، قبولی تنها در آزمون سراسری دانشگاه‌های غیرانتفاعی، پیام نور و جامع علمی کاربردی، مورد تایید دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در آلمان نیست. البته این شرایط تنها در صورتی است که این افراد علاقه‌مند باشند، بدون تحصیل در دانشگاه‌های ایران و تنها با قبولی در آزمون سراسری اقدام به پذیرش کنند.
فارغ‌التحصیلان از دانشگاه آزاد
در مورد دانش‌آموختگان دانشگاه آزاد و یا افرادی که در آزمون ورودی به این دانشگاه پذیرفته شده‌اند، شرایط متفاوت است. تنها قبولی در آزمون سراسری دانشگاه آزاد، برای اقدام برای پذیرش کافی نیست. حدنصاب پذیرش، عموماً داشتن مدرک کارشناسی از دانشگاه آزاد است. این قاعده شامل فارغ‌التحصیلان از سایر دانشگاه‌های دولتی به غیر از دوره‌های روزانه و شبانه نیز می‌شود. دانش‌آموختگان دانشگاه‌های غیرانتفاعی سراسری، پیام نور و هچنین دانشگاه جامع علمی کاربردی، تنها در صورت داشتن مدرک کارشناسی می‌توانند برای پذیرش از دانشگاه‌های آلمان اقدام کنند. طبیعتا فارغ‌التحصیلان این دانشگاه‌ها و همچنین دانشگاه آزاد، مستقیما وارد دانشگاه خواهند شد و احتیاجی به گذراندن دوره یک ساله کالج نخواهند داشت.
درخواست برای کارشناسی یا کارشناسی ارشد؟
سئوالی که در اینجا مطرح است، این است که آیا فارغ‌التحصیل دانشگاه‌های نام‌برده با مدرک کارشناسی می‌توانند برای مقطع کارشناسی ارشد اقدام کنند یا باید در مقطع کارشناسی، از ابتدا تحصیل کنند؟
در این مورد شانس فارغ‌التحصیلان از دانشگاه‌های سراسری نسبت به دانش‌آموختگان دانشگاه آزاد بیشتر است. البته در این مورد تصمیم با دانشگاه و کمیسیون ارزشیابی مدارک تحصیلی است.
در این شرایط اما یک قاعده کلی وجود دارد. افرادی که در رشته تحصیلی خود در ایران و یا در زیر مجموعه‌های مشابه آن، قصد ادامه تحصیل در آلمان دارند، با تصمیم دانشگاه می‌توانند در مقطع کارشناسی ارشد نیز پذیرفته شوند. و یا پس از تعیین سطح و ارزشیابی واحدهای گذرانده، در مقطع کارشناسی، اما در ترم‌های بالاتر ثبت‌نام کنند.
در مورد قبولی و تعداد واحدها، تنها کمیسیون ارزشیابی مدارک تحصیلی دانشگاه تصمیم خواهد گرفت و قاعده یکسانی وجود ندارد. تنها می‌توان گفت که در این مورد، میان دانش‌آموختگان دانشگاه‌های سراسری و آزاد تفاوتی وجود ندارد.
موارد استثنا
برای پذیرفته‌شدگان در آزمون سراسری دانشگاه‌های دولتی این امکان وجود دارد که در صورت پشت‌سر گذاشتن یک سال تحصیلی (گذراندن واحدهای‌های دو نیم سال)، بدون ورود به کالج در آلمان، مستقیما وارد دانشگاه شوند‌. البته این شرایط تنها با موافقت دانشگاه امکان پذیر خواهد بود و شامل دوره‌های روزانه و شبانه می‌باشد. در صورت این امکان، طبیعتا این افراد از ابتدا مشغول به تحصیل می‌شوند.
 

 

 

شرایط  جدید بذیرش ایرانیان برای تحصیل در دانشگاه ها و  مدارس عالی آلمان

1. سؤالهاي متداول دانشجويان در باره زندگي و تحصيل در آلمان

2. قدمهاي اوليه     

. زبان آلماني       

4. انواع دوره های زبان آلمانی، تستها و امتحانهای زبان آلمانی

5. سفر به آلمان

6. پذيرش  دانشگاه و پذیرش در کالج

7. ادارات  8. بيمة درماني   9. مخارج زندگي   10. سكونت   11. كار دانشجويي

12. سرپرستي    13. تحصيل با كودك   14.  اتومبيل  15.  خريد  16. استقلال  

17. عناوين اجتماعي   18. اوقات فراغت   19. پول   20. مخابرات   21. رسانه هاي گروهي

22. رفت و آمد    23. اديان   24. امنيت عمومي   25. حفاظت از محيط زيست   26. آب و هوا 

27. چرا آلمان؟   28. اين مكان تحصيلي امكانات بسيار براي عرضه دارد .

29. پيوند پژوهش و آموزش   30. دانشگاه بعنوان پيوند تختة پرش

31. سازمان دهي تحصيل   32. سال تحصيلي     33. تحصيلات پايه و اصلي

34. نواع جلسات دانشگاهي    35.دامه تحصيل

36.  نواع مدارس عالي و نشانی های آنها  

37.  نظري اجمالي بر مدارك پاياني دانشگاهها

38. بورس تحصيلي و مراجع دادن این بورس تحصیلی   

 

قدمهاي اوليه

اول هر كاري مشكل مي باشد.

اولين كار جمع آوري اطلاعات مي باشد. بهتر است كه اين كار را در كشور خود و خصوصاً به موقع انجام دهيد. كسب كردن اطلاعات دربارة شرايط سفر و مهمتر از همه رواديد, از عمده ترين قدمهاي اوليه مي باشند.

به طور كلي در دانشگاه هاي آلمان به سوي تمامي علاقه مندان خارجي كه, شرايط ورود به دانشگاه را دارند, باز مي باشد. سنجش وجود اين شرايط بر عهدة ادارة امور دانشجويان خارجي مي باشد. براي داوطلباني كه مدرك تحصيلي آنها در آلمان فاقد اعتبار مي باشد, اين امكان وجود دارد كه در كالج شرايط لازم جهت ورود به دانشگاه را كسب كنند.

اطلاعات مربوط به تحصيل در آلمان و سطح لازم زبان آلماني براي ورود به دانشگاه را مي توانيد نزد ادارة تبادل علمي آلمان(DAAD) كسب كنيد.

معلومات لازم زبان آلماني براي ورود به دانشگاه بايد اثبات شود. در اين راستا امتحانهاي مختلف وجود دارد. يك استثنا قابل ذكر است: براي تحصيل

رشته هاي بين المللي كه به زبان انگليسي مي باشند, اثبات معلومات زبان آلماني معمولاً لازم نمي باشد.

 

 

1. سؤالهاي متداول دانشجويان در باره زندگي و تحصيل در آلمان

 

اول بايد چه كار بكنم؟

كسب اطلاع دربارة: شرايط پذيرش, سطح معلومات زبان و طبيعتاً اطلاعات دربارة تمام مسائل مربوط به رواديد و قوانين اقامت. دارا بودن معلومات زبان آلماني بايد اثبات شود. مگر در صورتيكه يك رشتة بين المللي انتخاب شود.

آيا بايد معلومات زبان آلماني را اثبات كنم؟

بله. ارائة معلومات زبان آلماني اجباري مي باشد. به جز در صورت انتخاب يك رشتة بين المللي. اثبات معلومات در زبان آلماني از طريق امتحان هم در كشور خود و هم در آلمان امكان پذير مي باشد.

چه مداركي را لازم دارم؟

اول از همه رواديد. براي متقاضيان تحصيلي سه نوع رواديد وجود دارد:

رواديد زبان, رواديد تقاضاي تحصيلي و رواديد دانشجويي. اقامت دانشجويي تنها با آخرين نوع ويزاي نامبرده امكان پذير مي باشد. گذرنامه و يا يك سند مشابه و اصل مدارك تحصيلي ضروري مي باشند.

چگونه مي توانم پذيرش دانشجويي بگيرم؟

پذيرش دانشجو از طريق ادارات امورتحصيلي دانشجويان خارجي و ادارة مركزي پذيرش دانشجو (ZVS) صورت مي گيرد. پذيرش دانشجو وقتي انجام مي شود كه صلاحيت متقاضي براي ورود به دانشگاه به اثبات رسيده باشد. پس از آن مرحله ثبت نام مي باشد. شهرية تحصيلي در آلمان  در بعضی از  دانشگاهای دولتی درییافت می شود. د ر هر صورت بدر دانشگاههاي خصوصي باید شهریه پرداخت کرد.

به چه اداراتي بايد خودم را معرفي كنم؟

مهمترين آنها عبارتند از: ادارة سكونت Einwohnermeldeamt ادارة امور خارجيان Ausländeramt. درادارة امورخارجيان بايد اثبات شود كه اقامت دانشجويي از جهت مالي تأمين مي باشد. اجازة اقامت براي مدت يك سال مي باشد و مي بايست هر سال تمديد شود.

چگونه مي توانم بيمة درماني شوم؟

دانشجويان آلماني و خارجي نزد يك شركت بيمة قانوني بيمه مي شوند. هزينة بيمه حدود 50 يورو مي باشد.

چقدر پول جهت تحصيل نياز دارم؟

درآلمان هزينة زندگي بالا مي باشد. ميزان هزينة زندگي بستگي به مكان تحصيل دارد. گرچه به طور معمول شهريه اي جهت تحصيل دريافت

نمي شود, حداقل هزينة زندگي بالغ بر 660 يورو مي باشد.

چطور مي توانم مسكن پيدا كنم؟

بوسيلة جرايد, آگهي ها و يا بردهاي مكانهاي مختلف. قيمت هاي سوييت ها و خوابگاه هاي دانشجويي مناسب تر از همه جا مي باشد. سرپرستي دانشجويي Studentenwerk و ادارة دانشجويان خارجي مي توانند شما را در اين زمينه ياري نمايند.

آيا در آلمان به مجوز كار نياز دارم؟

خير, با اين حال محدوديتهاي خاصي وجود دارد. كساني كه از كشورهاي اتحادية اروپا نمي باشند, اجازه دارند فقط 90 روز در سال كار كنند. در بعضي از ايالات آلمان دانشجويان خارجي مي توانند فقط در مدت تعطيلات ميان ترمي كار كنند. پيدا كردن كار دانشجويي معمولاً آسان مي باشد.

وظيفة سرپرستي چيست؟

آنها ادارة سلف ها و خوابگاه ها به علاوة مشاورة دانشجويي در تمام زمينه ها را بر عهده دارند. براي دانشجويان خارجي مشاورات ويژه وجود دارد. سرپرستي از طريق مبلغي كه دانشجويان بعنوان هزينة نيمسال تحصيلي مي پردازند, تأمين مالي مي شود.

سفر به آلمان

 

رواديد

 

كساني كه در يكي از كشورهاي اتحادية اروپا زندگي نمي كنند, نمي توانند بدون رواديد به آلمان سفر كنند. به استثناء كشورهاي هندوراس, ايسلند, ليشتن اشتاين, موناكو, نروژ, سن مارينو, سويس و ايالات متحدة آمريكا.

تبديل رواديد جهانگردي به رواديد دانشجويي غيرممكن مي باشد. كساني كه بعنوان توريست به آلمان سفر مي كنند, نمي توانند در آلمان تحصيل كنند. بنابراين حتماً به نوع ويزا توجه شود. براي دانشجويان و داوطلبان خارجي سه نوع ويزا جود دارد:

ـ ويزاي دورة زبان آلماني كه تبديل آن به ويزاي دانشجويي غير ممكن مي باشد.

ـ ويزاي سه ماهة تقاضاي تحصيل. اين ويزا در صورتي اعطاء مي شود كه داوطلب فاقد پذيرش ازدانشگاه و يا ازمدارس عالي باشد. در صورت اخذ پذيرش از دانشگاه بايد اين نوع ويزا سريعاً از طريق ادارة امور خارجيان Ausländeramt به ويزاي يك سالة دانشجويي تبديل شود.

ـ ويزاي دانشجويي كه به مدت يك سال معتبر مي باشد. براي اخذ اين نوع ويزا, پذيرش از دانشگاه و مدركي كه دال بر تأمين بودن اقامت از جهت مالي باشد, ضروري است.

براي تقاضاي رواديد تحصيلي مدارك ذيل ضروري مي باشد:

ـ يك پاسپورت معتبر

ـ چند قطعه عكس پاسپورت

ـ مدركي مبني بر صلاحيت داوطلب براي ورود به دانشگاه كه در آلمان به رسميت شناخته شود. ( مدرك پايان تحصيلات مقطع دبيرستان كه هم ارزش ديپلم آلمان باشد و يا مدركي شبيه آن.)

ـ مدركي مبني بر وضعيت تحصيلات دانشگاهي.

ـ مدركي براي اثبات تأمين بودن از جهت مالي به مدت يكسال.

براي تقاضاي ويزاي دانشجويي پذيرش دانشگاه ضروري مي باشد. معمولاً تأييدية دانشگاه مبني بر وجود مدارك كامل داوطلب در دانشگاه مزبور كافي مي باشد.

تقاضاي ويزا در سفارت و يا كنسولگري آلمان دركشور داوطلب بررسي مي شود. بهتر است كه داوطلبان حدالامكان به موقع عمل كنند و براي كسب اطلاع دربارة شرايط تقاضاي ويزا به محلهاي نامبرده رجوع كنند.

مدارك مهم

مدارك ذيل براي تمام داوطلبان خارجي ضروري است:

ـ ويزاي دانشجويي

ـ گذرنامه و يا مدركي نظير آن

ـ اصل مدارك به همراه اصل ترجمة تأييد شدة آلماني

ـ در صورت وجود بيماري, گزارش دربارة بيماري و داروهاي مهم

ـ دفترچة واكسيناسيون, بهتر است كه بين المللي باشد.

ـ چند قطعه عكس پاسپورت براي صدور كارتهاي ضروري

 

 

پذيرش دانشگاه

تقاضاي پذيرش

پذيرش دانشجو از طريق ادارات امور دانشجويان خارجي صورت مي گيرد. تقاضانامة تحصيل بايد تا 15 ژانوية هر سال براي ترم تابستاني(شروع: اول آوريل) و يا تا 15 جولاي براي ترم زمستاني(شروع: اول اكتبر) فرستاده شود.

ادارة امور دانشجويان خارجي اولين محل مراجعة هر داوطلب خارجي

مي باشد. اين اداره وظيفة مشاورة دانشجويان همچنين كنترل مجوز ورود به دانشگاه و پذيرش دانشگاه را به عهده دارد. همة دانشگاهها داراي ادارة امور دانشجويان خارجي مي باشند.

ادارة مركزي پذيرش دانشجو

Zentralstelle für die Vergabe von Studienplätzen (ZVS)

داراي اهميت ويژه اي مي باشند. اين اداره سرپرستي رشته هاي دانشگاهي خاصي مانند رشتة پزشكي را برعهده دارد و دانشجويان را در دانشگاههاي مختلف توزيع مي كند. داوطلبان كشورهاي اتحادية اروپا تقاضاي خود را براي اين رشته ها مستقيم به اين اداره مي فرستند. تقاضانامة بقية داوطلبان ابتدا به ادارة دانشجويان خارجي فرستاده مي شود. قابل ذكر است كه تنها دارا بودن پذيرش دانشگاه براي تحصيل در دانشگاه كافي نمي باشد. تمام داوطلباني كه براي تحصيل احتياج به ويزا دارند, بايد پذيرش دانشگاه را پيوست تقاضانامة ويزا نمايند.

 

كالج

بالأخره مدرسه تمام شد؛ مدرك پايان تحصيل در دست و در مرحلة برنامه ريزي براي تحصيل در خارج هستيد كه خبردار مي شويد اين مدرك در آلمان به رسميت شناخته نمي شود. هر مدرك پايان تحصيلات دبيرستان, لزوماً داراي رسميت جهاني نمي باشد.

حتي داوطلباني كه مدرك پايان تحصيلات مدرسه اي آنها در آلمان به رسميت شناخته نمي شود, شانس به دست آوردن پذيرش دانشگاه را دارند.

آنها مي توانند در كالج قابليت هاي لازم را كسب نمايند. داوطلبان خارجي در كالج بعد يكسال مدرك معادل ديپلم آلماني را كسب مي كنند. شرط پذيرفته شدن در كالج دارا بودن معلومات خوب در زبان آلماني است. زيرا درسهاي كالج به زبان آلماني مي باشند. ري ارائة معلومات زبان بايد ديپلم زبان آلماني (مقطع 1) كنفرانس وزارت امورخارجه Kultusministerkonferenz دارا بود و يا امتحان مركزي انستيتو گوته در مقطع متوسط و يا امتحان « ‏تست دف» نزدDAAD را با موفقيت پشت سر گذاشته شود.

دورة يكسالة كالج با امتحان تعيين صلاحيت Feststellungsprüfung به پايان مي رسد. اين امتحان در رشته هاي مختلف برگزار مي شود. اين بدين معني مي باشد كه داوطلبان بايد قبل از شروع كورس, گروه رشتة خود را تعيين نمايند. كساني كه اين امتحان را با موفقيت پشت سر بگذارند, ميتوانند نزد ادارة امور دانشجويان خارجي تقاضاي پذيرش بنمايند.

پذيرش كالج توسط دانشگاهها و يا ادارات مربوطه انجام مي گيرد. مثل تمامي ادارات در آلمان بايد تقاضاي كتبي بدهيد. براي كسب اطلاعات بيشتر دربارة امور اداري بايد ادارة امور دانشجويان خارجي مراجعه كرد.

 

 

پذيرش دانشجويي

درهاي دانشگاه براي داوطلباني گشوده مي شود كه داراي مدرك صلاحيت ورود به دانشگاه باشند. خوشا به حال كسي كه مدركش داراي ارزش يكسان با مدرك آلمان مي باشد. كساني كه فاقد اين مدرك مي باشند, بايد امتحان تعيين صلاحيت بدهند. اين امتحان در هر ايالت با ضوابط خاص آن ايالت برگزار مي شود. مسؤول آمادگي و برگزاري امتحان تعيين صلاحيت كالج هاي وابسته به دانشگاهها مي باشند.

نكتة مهم: بعضي از رشته ها متقاضي بسيار دارند. داوطلبان آلماني و متقاضيان از كشورهاي اتحادية اروپا بايد مرحلة گزينش را پشت سر بگذارند. معدل مدرك صلاحيت نقش تصميم گيرنده دارد. براي داوطلبان از ديگر كشورها اين مرحله وجود ندارد. ولي اين بدين معني نمي باشد كه پذيرش نامحدود صورت مي گيرد. بالعكس, بطور مثال در رشته هاي پزشكي و روان- شناسي ظرفيت محدودي در هر نيم سال تحصيلي Semester براي داوطلباني كه جزو كشورهاي اتحادية اروپا نمي باشند, وجود دارد. در اين جا هم پذيرش بر حسب معدل صورت مي گيرد.

 

 

 

شهرية تحصيل

به طور كلي دانشجويان شهريه اي جهت تحصيل به مدارس عالي نمي پردازند. ولي چشم سياست آموزش عالي روز به روز بيشتر به جيب دانشجويان دوخته مي شود. بعضي از ايالات, از دانشجوياني كه مدت تحصيلشان طولاني تر از مدت تحصيل تعيين شده Regelstudienzeit ميباشد, شهريه طلب مي كنند. مدارس عالي خصوصي كه در اقليت ميباشند, مانند ايالت متحده شهرية بالا دريافت مي كنند.

صرف نظر از مبلغ ناچيزي كه دانشجويان به عنوان هزينة نيم سال تحصيلي Semesterbeitrag مي پردازند, هزينة ديگري شامل حال دانشجويان در آلمان نمي شود. اين مبلغ از 100 يورو تجاوز نمي كند. با اين مبلغ سرپرستي و كميتة عمومي دانشجويان AStA تأمين مالي مي شوند. در بسياري از دانشگاهها با اين مبلغ, بليط نيمسال تحصيلي نيز, Semesterticket ارائه ميشود.

با اين بليط استفادة رايگان از قطار و اتوبوس در بسياري از شهر هاي بزرگ امكان پذير مي باشد.

 

ثبت نام

« آزادي در آموزش عالي» اساس دانشگاههاي Universitäten آلمان مي باشد. هر دانشجو مي تواند دانشگاه و استاد خود را انتخاب كند. بديهي است كه شرط آن, برآوردن شرايط پذيرش مي باشد. دانشگاههاي خصوصي, مدارس عالي هنر و موسيقي و ورزش معمولاً از طريق امتحان و يا مصاحبه صلاحيت داوطلب را تعيين مي كنند. ولي براي بيشتر رشته ها مي توان فوراً در دانشگاه ثبت نام كرد. در مدت معيني قبل از شروع ترم صف هاي طولاني داوطلبان پر از اميد مقابل دفتر منشي دانشگاه قابل رويت مي باشد. تقريباً همة آنها جوان هستند و مدارك يكسان در دست دارند:

ـ فرم تقاضاي ثبت نام Einschreibung (موجود در دفتر منشي دانشگاه)

ـ مدرك پايان تحصيلات مدرسه (همراه با ترجمة تأييد شده) و پذيرش دانشگاه, صادر شده از اداره دانشجويان خارجي

ـ مدرك اثبات معلومات زبان آلماني (در مورد رشته هاي بين المللي, مدرك اثبات معلومات زبان انگليسي)

ـ مدرك دانشگاه كشور داوطلب, در صورت شروع و يا اتمام تحصيلات عالي

ـ مدرك بيمة درماني

با اين مدارك ثبت نام Immatrikulation با موفقيت انجام مي گيرد. به علاوه هزينة نيم سال تحصيلي Semesterbeitrag بايد پرداخته شود. و بدين ترتيب مي توان به عنوان دانشجو شروع به تحصيل كرد.

 

 

 

ادارات

 

ادارة سكونت و ادارة امور خارجيان

كارهاي ناخوشايند بايد در اسرع وقت انجام داده شوند. در آلمان دست و پاگيرترين ولي مهمترين كارها ادارات مي باشند. اولين آنها ادارة سكونت  Einwohnermeldeamt مي باشد.

هركسي مي خواهد بيشتر از سه ماه در آلمان زندگي كند, بايد در ظرف يك هفته محل سكونت خود را به اين اداره معرفي كند. براي معرفي ارائة كپي اجاره نامه و يا مدركي مشابه آن ضروري است. بعدها در صورت تغيير محل سكونت بايد اداره را در جريان آدرس محل سكونت جديد قرار داد. قابل توجه است از آنجاييكه محل ادارة سكونت درشهرهاي مختلف بسته به نوع سازمان دهي شهري, متفاوت ميباشد, بهتر است كه از ادارة امور دانشجويان خارجي دربارة آدرس دقيق اين اداره كسب اطلاع بكنيد. ادارة بعدي كه دانشجويان خارجي با آن سروكار خواهند داشت, ادارة خارجيان  Ausländeramt مي باشد. در اين اداره بايد شخصاً تقاضاي اقامت داد و مدرك دال بر تأمين بودن تحصيل از نظر مالي را ارائه داد. يعني دانشجويان بايد در ماه حداقل 500 يورو داشته باشند. در صورت وجود مدارك زير با تقاضاي اقامت موافقت مي شود:

ـ ويزاي دانشجويي معتبر( دانشجوياني كه از كشورهاي اتحادية اروپا نمي آيند.)

ـ گذرنامه و يا كارت شناسايي معتبر

ـ مدرك بيمة درماني

ـ كپي اجاره نامه و يا تأييدية موجر

ـ سه قطعه عكس پاسپورت

ـ در بعضي موارد گواهينامة پزشك

اجازة اقامت فقط براي يكسال اعطاء مي شود و بايد هر سال تمديد شود.

 

 

بيمة درماني

 

بيمة درماني

كسي كه در آلمان بيمار شود, جاي نگراني ندارد. براي اينكه چه دانشجوي آلماني و چه دانشجوي خارجي نزد شركت بيمة قانوني, بيمه مي شود. هزينة بيمه كمتر از 50 يورو در ماه مي باشد و مزاياي فراواني دارد. بيمه شدگان نزد پزشك و در صورت لزوم در بيمارستان درمان مي شوند و داروهاي لازم را با نسخة دكتر دريافت مي كنند, بدون آنكه هزينه اي را پرداخت كنند.

مدرك بيمة درماني بايد هنگام ثبت نام دانشگاه Immatrikulation ارائه شود. بدون بيمة درماني ثبت نام Einschreibung غير ممكن مي باشد.

داوطلبان خارجي بايد قرارداد بيمه را در آلمان ببندند. اطلاعات و فرم هاي تقاضا در همة شركت هاي بيمه قابل دسترس عموم بيمه شوندگان مي باشد.

در بعضي از ايالات آلمان, دانشجويان خارجي مي توانند تأييدية بيمه از كشور خود را ارائه دهند. اطلاعات بيشتر را مي توان از ادارة دانشجويان خارجي دريافت كرد. دانشجويان تا ترم چهاردهم و تا سن سي سالگي در ازاي مبلغ ماهيانة مناسب بيمه مي شوند.

دانشجويان كالج, به جز پژوهندگان مهمان, شركت كنندگان كورس زبان آلماني و داوطلبان تحصيل در دانشگاه كه سنشان از سي سال تجاوز مي كند, هيچ حقي بر بيمه شدن نزد شركت هاي بيمة درماني قانوني ندارند. آنها بايد خود را خصوصي بيمه كنند. براي اينكه اين افراد هم بايد نزد ادارة خارجيان مدرك بيمة درماني ارائه دهند, تا بتوانند اجازة اقامت كسب كنند. براي اين افراد سرپرستي دانشجويي Studentenwerk با شركتهاي خصوصي بيمه بر سر قيمت مناسبي به توافق رسيده اند. هزينة ماهيانه در حال حاضر همچنين 50 يورو مي باشد. اطلاعات بيشتر را مي توان نزد سرپرستي هاي دانشجويي دريافت كرد.

 

خدمات پزشكي

متأسفانه در آلمان هم امكان بيمار شدن وجود دارد. اما در صورت بيماري, در اين كشور به اندازة كافي دكتر , اعم از پزشك متخصص و عمومي وجود دارد.

در انتخاب دكتر دوستان و آشنايان مي توانند شما را ياري كنند. زيرا يافتن دكتر خوب مانند يافتن مكانيك خوب نياز به وقت دارد. دفتر تلفن عمومي به نام « صفحه هاي زرد» Gelbe Seiten به شما اطلاعات دربارة پزشكان در همة تخصصها مي دهد.

بيماريها طبيعتأ خودسر هستند, آنها هر موقع كه دلش خواست مي آيند. در صورت امكان به موقع به دكتر مراجعه كنيد. بهتر است كه قبل از رفت ند دت از طريق تلفن وقت تعيين كنيد.

تقريبأ مي توان به تمام پزشكان عمومي, بدون تعيين وقت قبلي مراجعه كرد.

ساعات كار

طبيعي است كه انسان خارج از ساعات كار پزشكان هم بيمار مي شود. روزهاي تعطيل, آخر هفته ها و نيمه شبها پزشك اورژانس وجود دارد. شما مي توانيد از طريق روزنامه ها دربارة پزشكاني كه شيفت شب دارند, اطلاعات كسب كنيد. همين مسأله در مورد داروخانه هاي اورژانس صدق مي كند. شما مي توانيد به پزشك نزديك محل سكونت خود تلفن كنيد. پاسخگوي تلفن به شما آدرس پزشك اورژانس را مي دهد. داروخانه هايي كه ساعات كار آنها پايان يافته است, آدرس داروخانه هاي اورژانس را بر روي ويترين خود نصب مي كنند.

بيمارستانها

بيمارستانها چندان ارزان نيستند. كساني كه در مرحلة تصميم گيري دربارة رفتن به بيمارستان هستند بايد با شركت بيمة درماني خود تماس حاصل نمايند. به دليل هزينه ها و امور اداري رفتن به بيمارستان در كشور خود راحتتر مي باشد. در موارد بسيار ضروري مي توانيد با شماره تلفنهاي 110 و يا 112 به پزشك اورژانس دسترسي يابيد. با اين شماره ها را مي توان از تمامي كيوسكهاي تلفن به طور رايگان تماس گرفت.

 

 

 

مخارج زندگي

 

متواضع ولي نه فقيرانه

با يك حساب سرانگشتي: هزينة زندگي دانشجويي در آلمان در ماه تقريباً 660 يورو مي باشد. هزينة زندگي در آلمان نسبتاً بالا مي باشد. با 660 يورو مي توان متواضع زندگي كرد, نه بيشتر. از همه مهمتر پايين نگه داشتن هزينه هاي ثابت, مانند اجاره خانه مي باشند. سكونت Wohnen در آلمان ارزان نيست. داشتن يك اتاق با قيمت مناسب مثلاً در خوابگاه باعث صرفه جويي در هزينة زندگي مي شود. چرا كه زندگي متواضعانه نبايد به معني فقيرانه باشد.

 

تخفيفات

براي دانشجويان در بسياري از زمينه ها تخفيف وجود دارد. موزه ها و ديگر گردهمايي هاي فرهنگي قيمتهاي مخصوص براي دانشجويان عرضه ميكنند. در هرحال پرسيدن ضرر ندارد. دانشجويان مي توانند خود را از پرداخت ماليات راديو و تلويزيون معاف كنند. براي اين منظور بايد به ادارة امور اجتماعي رجوع كرد. تصميم گيري با اين اداره مي باشد. مدارك مورد نياز به شرح زير مي باشند: تأييدية ثبت نام, مدرك كمك هزينة تحصيلي بر طبق قانون كشوري پشتيباني از آموزش عالي BAföG و يا كمك هزينه از طرف والدين و يا در آمد شخصي. همچنين مسافرت براي دانشجويان با تخفيف مي باشد. دارا بودن كارت دانشجويي و يا دانش آموزي بين المللي (ISIC) كمك فراواني در اين زمينه مي كند. قيمت اين كارت 9 يورو مي باشد و مي توان نزد سرپرستي به راحتي تهيه كرد. براي تهية اين كارت فقط نياز به يك عكس و كارت دانشجويي مي باشد. با اين كارت برخورداري از تخفيف در بليط هواپيما و اقامت در مهمانخانه ها امكان پذير مي باشد. به علاوه سفر با قطار براي دانشجويان تا 26 سال با تخفيف ميباشد. دربارة قيمتهاي آن مي توان يا از طريق اطلاعات راه آهن و يا در اينتر نت كسب اطلاع كرد. دوستداران سفر مي توانند از مزاياي كارت خانة جوانان بهره مند شوند. با اين كارت مي شود با قيمت مناسب در خانة جوانان در داخل و خارج از كشور اقامت كرد.

 

كمك هزينه بر طبق قانون كشوري پشتيباني از آموزش عالي: BAföG

يك دانشجو به جز نياز به دانش كه باعث جذبش به مدارس عالي مي شود, نيازهاي ديگري هم دارد. از جملة اين نيازها پوشاك و خوراك, مي باشد گهگاهي هم رفتن به سينما. جهت فراهم بودن تمام اين امكانات براي يك دانشجوي آلماني, قانوناً برنامه ريزي شده است. قانون كشوري پشتيباني از آموزش عالي, با علامت اختصاري BAföG از دانشجويان حمايت مالي ميكند. با اين شرط كه والدين توانايي آن را نداشته باشند و دانشجو 30 سالگي را پشت سر نگذاشته باشد. ميزان اين كمك هزينه بسته به درآمد والدين و در صورت امكان به درآمد دانشجو دارد. قوانين امتحاني خصوص هر رشتة تحصيلي به اين موهبت مالي پايان مي دهد: بعد از پايان مدت تعيين شده تحصيلي Regelstudienzeit ـ براي دانشگاهها معمولاً 9 ترم و براي مدارس عالي فني 7 و يا 8 ترم مي باشدـ خبري از كمك هزينه نخواهد بود. در صورت بيماري, نگهداري و تربيت كودك, و يا ناتوانايي جسمي استثنا وجود دارد.

نكتة مهم: تنها نيم اين مبلغ به عنوان كمك هزينة بلا عودت مي باشد. نيم ديگر آن وام بدون بهره مي باشد كه بايد بعدها پرداخت شود. دانشجويان خارجي هم مي توانند تحت شرايط خاصي كمك هزينه دريافت كنند. اولين محل رجوع شما ادارة قانون كشوري پشتيباني از آموزش عالي BAföG ميباشد كه تحت نظر سرپرستي كار مي كند.

 

 

 

سكونت

 

جستجوي مسكن

جوينده يابنده است. اين ضرب المثل حقيقت را مي گويد متأسفانه فقط زمان يافتن را تعيين نمي كند. جستجوي خانه وقت مي خواهد و اعصاب. مهم آنست كه به موقع عمل شود. بهتر است كه حتي قبل از سفر كسب اطلاع كنيد تا موفق به يافتن خانه با قيمت مناسب شويد. مسكن در آلمان گران مي باشد. اغلب وقتها نيم حقوق براي اجاره خانه صرف مي شود. كساني كه نمي خواهند به شانس خود اعتماد كنند, بايد طرق مختلف جستجوي خانه را بيازمايند.

جرايد و بردها

آگهي هاي مسكن در روزنامه هاي محلي بيشتر چهارشنبه ها و آخرهفته ها چاپ مي شوند. شما هم مي توانيد در روزنامه آگهي بدهيد. بعضي از روزنامه ها مخصوص آگهي هستند. البته از طريق دانشگاه هم مي توان مسكن پيدا كرد. برد هاي سياه دانشگاهها زير بار آگهي هاي مسكن كمر خم كرده اند. براي كساني كه تنها به آلمان مي آيند, سوييت ها فرصت خوبي را براي آشنا شدن با ديگران فراهم مي كنند.

مراكز شراكت مسكن, مهمانخانة دانشگاه, بنگاه مسكن

در بسياري از دانشگاهها مراكز شراكت مسكن وجود دارد كه در ازاي كميسيون در پيدا كردن مسكن واسطه مي شوند. مهمانخانه هاي دانشگاه هم خانه در اختيار مي گذارند. كساني كه از طريق دلال به دنبال مسكن مي باشند, بايد بداند كه دو ماه اجاره خانه براي حق كميسيون هزينة عادي آن مي باشد. اين هزينه بسيار بالا مي باشد و براي يك اقامت كوتاه مدت نمي ارزد. ولي اگر شرايط اقتضا مي كند كه اين كار از طريق بنگاه صورت گيرد, بهتر است كه اين بنگاه جزو سنديكاي بنگاههاي آلمان RDM باشد.

خوابگاههاي دانشجويي

اتاقهاي خوابگاه خيلي كوچك هستند در عوض ارزان ترين مكان براي زندگي مي باشند و چندي است كه در بعضي از خوابگاهها امكانات مسكن براي متأهلين فراهم شده است. از سرپرستي دانشجويي مي توان در بارة آدرسها و شرايط پذيرش خوابگاهها اطلاعات كسب كرد.

 

 

اجاره نامه

شما با عقد اجاره نامه به شما حقوقي و هم چنين وظايفي تعلق مي گيرد, از جمله:

ـ پرداخت اجاره

ـ رعايت مهلت پايان عقدنامه

ـ پرداخت هزينة برخي از تعميرات

ـ در بعضي از موارد پرداخت هزينة نوسازي هنگام ترك منزل

ـ پرداخت در صورت بالا رفتن اجاره خانه, بسته به نوع اجاره نامه

ـ پرداخت هزينه هاي جانبي (مانند: ماليات زباله, مصرف آب)

 هنگامي كه از اجارة سرد و گرم صحبت مي شود, منظور آنست كه اجارة گرم به معني اجاره, همراه با هزينه هاي جانبي و اجارة سرد به معني اجاره بدون هزينه هاي جانبي مي باشد. مبلغ و چگونگي هزينه هاي جانبي بسته به موقعيت خانه متفاوت مي باشد. بنابراين بايد به هزينه اي كه رويهم رفته مي پردازيد توجه كنيد.

به جز اجاره بايد مبلغي را به عنوان وثيقه در حدود سه ماه اجاره خانه بپردازيد. اين مبلغ, پس از پايان مدت اقامت با بهره به شما برگردانده مي شود. عجله كار شيطان است. شما با امضاء اجاره نامه سرنوشت شرايط مسكن خود را رقم مي زنيد. همانطور كه مي دانيد واژه نامة حقوقي اجاره نامه بي حد و مرز است در حاليكه امضاي شما را فقط چند حرف تشكيل ميدهد. قبل از آنكه خود را موظف به رعايت حقوقي نماييد كه درست متوجه نشده ايد, از همكاران و آشنايان خود سؤال كنيد.

 

 

كار دانشجويي

 

شغلهاي دانشجويي

دانشجويان خارجي مي توانند در آلمان بدون مجوز اشتغال Arbeitserlaubnis كار كنند.

براي دانشجويان غير از كشورهاي اتحادية اروپا محدوديت هاي بسياري وجود دارد. آنها مي توانند فقط 90 روز در سال كار كنند. در بعضي از ايالات آلمان كار كردن فقط در تعطيلات ميان ترم ممكن مي باشد.

در صورت توافق ادارة كار Arbeitsamt ادارة خارجيان Ausländeramt مي تواند مجوز كار اضافي به مدت 10 ساعت در هفته, صادر كند. دانشجويان كشور هاي اتحادية اروپا مي توانند بدون محدوديت زماني كار كنند.

بطور كلي كارفرمايان با كمال ميل به دانشجويان كار مي دهند. زيرا در صورتي كه دانشجو بيشتر از نوزده و نيم ساعت در هفته كار نكند, كار فرما فقط يك قسمت از ماليات هاي اجتماعي را براي او مي پردازد. بنابراين دانشجويان ارزانتر از نيروي كار عادي مي باشند. ولي تمام تحصيل را با كارهاي دانشجويي مانند كار در رستوران و يا پيتزا فروشي و نظافت با سختي مي توان تأمين كرد. دستمزد دانشجويي در حدود 8 يورو در ساعت مي باشد. حقوق بالاتر نصيب آن كساني مي شود كه با خود تخصصي به همراه بياورند, كه بازار كار داشته باشد, مانند برنامه ريزي رايانه. كار تمام وقت به دليل فشردگي برنامة تحصيل غير ممكن مي باشد.

سرپرستي هاي دانشجويي Studentenwerk در پيدا كردن كار كمك مي كنند. بهتر است كه از بنگاه كار دانشجويي وابسته به ادارة كار كمك گرفت. اين بنگاهها بعضي اوقات با سرپرستي در يك مكان مي باشند.

 

دورة عملي

دوره هاي عملي در طي تحصيل موقعيت بسيار خوب ولي متأسفانه به ندرت با درآمد, براي آشنايي با شغل آينده عرضه مي كند. در اينجا مي توان يكبار هم كه شده تئوري را در عمل به همراه همكاران با تجربه عرصة امتحان گذاشت. بعضي اوقات معلوم مي شود كه آيا شغل مورد نظر آينده مناسب مي باشد يا نه. كارآموزي اگر با در آمد همراه باشد مقدار آن بسيار اندك خواهد بود. اين دوره ها به خصوص نزد شركت هاي معروف خواستار بسيار دارد. بنابراين بايد خيلي سريع عمل كرد و نزد شركت هاي معروف در خواست داد.

در بسياري از رشته هاي تحصيلي Studiengänge به خصوص در رشته هاي اجتماعي دوره هاي عملي اجباري مي باشند. اين دوره ها يا در حين تحصيل گذارانده مي شوند و يا قبل از تحصيل, كه در اينصورت گذراندن آن شرط اساسي براي پذيرش دانشگاه Zulassung مي باشد. به طور معمول بايد خود دانشجويان به دنبال دوره هاي عملي بگردند. ولي در صورت اجباري بودن اين دوره, مدارس عالي يا در يافتن جا كمك مي كنند و يا خود اين مدارس مجهز به بانك اطلاعات دوره هاي عملي مي باشند.

حتي اگر گذارندن اين دورها اجباري نباشد, براي يافتن شغل در آينده مفيد خواهند بود. كارفرمايان به خصوص در اقتصاد آزاد ارزش زيادي براي تجربه هاي عملي در كنار معدل خوب دانشگاه قائل هستند.

 

 

سرپرستي

 

يار و همراه دانشجويان

اگر سرپرستي نبود, دانشجويان گرسنه مي ماندند. سرپرستي مسؤول سلف ها و كافترياي دانشجويان مي باشد. ولي اين تنها وظيفة آنان نيست. آنها دانشجويان را از لحاظ اجتماعي و اقتصادي و فرهنگي ياري مي كنند. سرپرستي ها كنترل خوابگاهها و مهدكودك ها را در دانشگاه به عهده دارند.

بعلاوه در امر مشاورة دانشجويان از امور اجتماعي گرفته تا امور دانشجويان معلول, فعال مي باشند. هر دانشجو با پرداخت هزينة نيم سال تحصيلي Semesterbeitrag بودجة سرپرستي را تأمين مي كند.

قابل توجه دانشجويان خارجي: سرويس ويژه. بعضي از سرپرستي ها براي دانشجويان خارجي به همراه اتاق در خوابگاه, سرويس هاي ديگري اعم از مشاورة دانشجويان ترم بالا, ورزش, كلاسهاي زبان و فعاليتهاي فرهنگي و ناهار در سلف بر حسب انتخاب به صورت يك مجموعه عرضه مي كنند. بهاي اين مجموعه سرويس بين 150 تا 320 يورو در ماه مي باشد.

بعلاوة اينها «كميتة عمومي دانشجويان» با علامت اختصاري AStA هميشه براي ياري دانشجويان آماده مي باشد. در ايالت بايرن نمايندگي منافع دانشجويان تحت نام «كميتة سخنگوي دانشجويان» فعال مي باشد. در كميتة عمومي دانشجويان, نمايندگان دانشجويان خارجي فعال مي باشند. اين نمايندگان به امور دانشجويان خارجي رسيدگي مي كنند و گردهمايي هاي فرهنگي و سياسي تشكيل مي دهند. و در موارد حقوقي با مشاورة خود ياري مي كنند. دانشجويان علاقه مند در يك رشتة تحصيلي با هم يك گروه تشكيل مي دهند و نمايندگي منافع همكلاسيهاي خود را بر عهده مي گيرند.

در هفتة اول آشنايي با دانشگاه, دانشجويان ترم بالا به دانشجويان جديد در صورت تمايل شهر, دانشگاه, سينماها, رستوران ها و سلف دانشجويان را نشان مي دهند. اين فرصت بسيار مناسبي است براي آشنايي با دانشجويان قديمي.

اين گردهمايي ها تقريباً هميشه در هفتة اول شروع نيمسال تحصيلي تشكيل مي شوند. زمانهاي دقيق آن بوسيلة بردهاي گروهاي مختلف تحصيلي به اطلاع رسانده مي شود. كساني كه از عرق كردن بدشان نمي آيد, مي توانند در سالن ورزشي دانشگاه با ديگر دانشجويان آشنا شوند.

 

 

 

تحصيل با كودك

 

حمايت

غالباً تحصيل در دانشگاه به تنهايي و بدون بچه, به اندازة كافي دشوار مي باشد. با بچه اين سختي دوچندان مي شود. تربيت, تحصيل و امور خانه را كنترل كردن داشتن طاقت بسيار مي طلبد. هفت الي هشت درصد دانشجويان در آلمان پدر و مادر مي باشند. حمايت از آنان را سرپرستي به عهده دارد: تهية مسكن, مهدكودك براي كودكان دانشجويان. علاوه بر اينها كمك هاي اجتماعي بسياري وجود دارند, از پول كودك گرفته تا كمك هزينة مسكن. وظيفة مشاورة دانشجويان خارجي را نه تنها از سرپرستي بلكه ادارة امور دانشجويان خارجي هم بر عهده دارد.

نگهداري از كودكان و مهدكودك

طبيعي است كه براي كودكان رفتن به مهدكودك اجباري نمي باشد, ولي در صورت تمايل شما و كودكتان , ثبت نام معمولاً در بهار صورت مي گيرد. البته بيشتر مهدكودك ها در صورت وجود جا ديرتر هم كودكان را مي پذيرند. بر حسب توافق والدين و كودك و مهدكودك, بچه مي تواند يا صبح ها از ساعت 8 تا 12 و يا بعد از ظهر ها تقريباً از ساعت 14 تا 17 به مهد سپرده شود.

هزينة آن در مهد كودك هاي عمومي بين 70 تا 120 يورو و درمهدكودكهاي خصوصي بين 150 تا 200 يورو مي باشد. براي والديني كه نياز به نگهداري تمام وقت دارند, مهدكودك هاي تمام وقت وجود دارد. البته يافتن جا مشكل مي باشد زيرا تعداد اين نوع مهدكودك اندك مي باشد. در آنجا مي توان كودك را از ساعت 7 تا 17 سپرد. كودكان بالاي 3 سال حق استفاده از مهدكودك دارند. آنها مي تواتند تا ساعت 12:30 در يك مهدكودك بازي كند.

كودكان زير 3 سال

براي نگهداري از همنوعان كوچولوي بين 1 تا 3 سال, مهد خردسالان مكان مناسبي مي باشد. در اينجا هم به دست آوردن جا كار آساني نمي باشد. امكان بعدي براي سپردن كودك «مادرهاي روزانه» Tagesmütter" مي باشند, كه در منزلشان از كودكان مراقبت مي كنند. شما مي توانيد كودكانتان را بر طبق زمان از قبل تعيين شده به اينجا بسپريد و به اين ترتيب نيازي به رعايت زمان مخصوص نداريد. جهت يافتن پرستار كودك Babysitter براي چند ساعت در روز به برد سوپرماركت ها و يا مهدكودك ها توجه نماييد.

اطلاعات دربارة مهدكودك ها و مادرهاي روزانه و ديگر امكانات نگهداري كودك را مي توانيد نزد ادارة جوانان, ادارة شهر و يا نمايندگي شوراي شهر دريافت نماييد.

مدرسه

امور مدارس در آلمان در حيطة كاري ايالت ها مي باشد. براي كودكان بين 6 تا 15 سال رفتن به مدرسه اجباري مي باشد. در آلمان شهريه اي جهت تحصيل دريافت نمي شود. تنها مبلغي كه پرداخت بايد بشود, هزينة كتاب و لوازم تحرير و كمك آموزشي مي باشد. به طور كلي بچه ها در آلمان فقط قبل از ظهرها به مدرسه مي روند. مدرسه هاي خصوصي و بين المللي از اين قضيه استثناء مي باشند, چرا كه در اين مدارس محصلان تمام روز جان مي كنند. علاوه بر آن شهرية اين مدارس چندان ارزان نمي باشد.

مدارس پايه

دورة مدرسة پايه براي همة بچه ها در آلمان از سال اول تا چهارم مشترك مي باشد. پس از آن در بعضي از ايالات دو سال دورة جهت يابي وجود دارد که در طي آن كودكان و والدين مي توانند براي نوع مدرسة آينده تصميم بگيرند.

نوع مدرسه

پس از دورة ابتدايي مي توان بين سه نوع مدرسه انتخاب كرد: مدرسة اصلي Hauptschule" پس از كلاس نهم و يا دهم با مدرك پايان مدرسة اصلي خاتمه مي يابد. مدرك پاياني مدرسة فني Realschule" تحت عنوان مدرك آمادگي متوسط Mittlere Reife" بعد از كلاس دهم صادر مي شود.

كساني كه دبيرستان Gymnasium" را انتخاب مي كنند با مدرك پاياني آن كه تحت عنوان Abitur" و يا مدرك آمادگي براي مدارس عالي Allgemeine Hochschulreife" مي باشد و بعد از كلاس دوازدهم و يا سيزدهم صادر ميشود, مي توانند وارد مدارس عالي Hochschule شوند. مدرسه هاي كه تحت عنوان مجتمع مدارس Gesamtschule فعال مي باشند, همة انواع مدارس را در بر دارند. دانش آموزان بر حسب سطح وضعيت تحصيلي در مدارس مختلف پخش مي شوند. به دست آوردن همة انواع مدارك پاياني ممكن مي باشد.

مدارس تمام وقت

در اين مدارس دانش آموزان تمام روز را در مدرسه به سر ي برند. در آنجا بچه ها غذا مي خورند و مدرسه را ساعت 17 ترك مي كنند. ولي مدارس تمام وقت كمياب مي باشند. امكان بعدي براي تحت نظارت سپردن تمام وقت, مهد دانش آموزان مي باشد, كه در آن بچه ها تا ساعت 17 نظارت و نگداري م ون. آن در حدود 100 يورو در ماه مي باشد. در اينجا هم براي به دست آوردن جا باي به موقع عمل كرد. اطلاعات را مي توانيد يا از ادارة مدرسه و يا نمايندگي شهر و يا شوراي شهر به دست آورديد.

يادگيري زبان آلماني و مدارس بين المللي

بسياري از مدارس ابتدايي براي كودكان خارجي امكان يادگيري زبان آلماني را فراهم مي كنند. در مدارس بين المللي كلاسها به زبانهاي انگليسي, فرانسه و يا اسپانيولي برگزار مي شوند. اين نوع مدارس فقط در بعضي از شهر هاي بزرگ وجود دارد. در مدارس مجتمع و مدارس فني و مدارس اصلي كلاسهاي زبان وجود دارد. ولي پيدا كردن دبيرستان كه در آن كلاس زبان آلماني براي خارجيان وجود داشته باشد, بسيار مشكل مي باشد. به طور كلي مدارس بين جولاي و سپتامبر شروع مي شوند. سال تحصيلي مدارس در آلمان بعد از تعطيلات تابستاني شروع مي شود. زمان مدارس توسط ايالت مربوطه تعيين مي شود.

 

 

اتومبيل

 

چه نوع گواهينامة رانندگي اعتبار دارد؟

به طور كلي هر گواهينامة خارجي شش ماه اعتبار دارد. كساني كه در خارج زندگي مي كنند, گواهينامة رانندگيشان براي هميشه اعتبار دارد. ولي كسي كه مكان زندگيش را به آلمان انتقال مي دهد, مي تواند شش ماه پشت فرمان بنشيند. بعد از آن بايد گواهينامة آنان عوض شود. گواهينامه هاي اتحادية اروپا و منطقة اقتصادي اروپا نيازي به تعويض ندارند. براي بعضي از كشورها تعويض گواهينامه با امتحان تئوري و رانندگي همراه است. امتحانها در مدارس راهنمايي و رانندگي برگزار مي شوند. براي كسب اطلاعات در زمينة وضعيت گواهينامة خود بايد به ادارة راهنمايي و رانندگي شهر و يا ادارات تابع مراجعه كنيد.

براي تعويض گواهينامه به مدارك زير نياز داريد:

ـ گواهينامه

ـ عكس گذرنامه

ـ تأييدية ادارة سكونت

ـ تأييدية متقاضي مبني بر اعتبار گواهينامه

ـ گذرنامه و يا كارت شناسايي

در بعضي از موارد گواهينامه بايد توسط نمايندة ديپلوماسي آلمان و يا يك كلوپ اتومبيل آلماني و يا خارجي ترجمه شود. كشورهاي زير استثناء مي باشند: اندورا, هنگ كنك, موناكو, نيوزلند, سن مارينو, سوييس, سنگال, قبرس و مجارستان.

 

 

 

خريد

 

ازكجا خريد كنم؟ ـ فروشگاهها و ساعات كار آنها

 

ترسيم يك نقشة دقيق از دنياي خريدكالا در آلمان غيرممكن مي باشد. قيمت ها و كفييت ها بسيار متفاوت مي باشند. به هر حال مقايسه ضرر ندارد. فروشگاههاي بزرگ داراي هر كالايي كه فكرش را بكنيد, مي باشند. نقص آنها معمولاً در كفييت و سرويس نامطلوب مي باشد. در فروشگاهاي تخصصي ميتوان از مشاورة بهتر برخوردار شد كه معمولاً قيمت كالا هم در اين فروشگاهها معمولاً بالاتر مي باشد.

خريد ارزان

بعضي از فروشگاهها به دليل كمي پرسنل و تجهيزات مي توانند كالاها را با قيمت ارزانتر ارائه دهند. مغازه هاي دست دوم براي خريد وسايل خانه و آشپزخانه كه شايد فقط در آلمان نياز داريد, بسيار مناسب مي باشند. مواد غذايي را در سوپر ماركتها مي توان با قيمت مناسب خريد. فروشگهايي نظير آلدي, ليدل و نرما كه به جهت طريقة عرضة كالا به باد انتقاد گرفته مي شوند (كالاها در قفسه چيده نشده اند بلكه روي تخته هاي چوبي قرار دارند), مناسب ترين قيمت ها را عرضه مي دارند. بعضي وقتها مي توان از اين فروشگاهها بر حسب عرضه مثلاً دلر و يا قايق بادي خريد. مقايسة قيمت براي اقتصاد هر خانواده مهم مي باشد.

پرداخت

شما مي توانيد تقريباً همه جا با كارت عابر بانك پرداخت نماييد. كارتهاي اعتباري هميشه و همه جا پذيرفته نمي شوند. توجه داشته باشيد كه در صورت خريد كالاهاي پرهزينه فيش صندوق را نگه داريد. زيرا ارائة گارانتي فقط در صورت به همراه داشتن فيش صندوق صورت مي گيرد.

ساعات كار

تمام مغازه ها حداكثر تا ساعت 20 باز مي باشند. بعضي از آنها ساعت 18:30 تعطيل مي كنند. شنبه ها بايد فروشگاها بين ساعت 13 تا 14 تعطيل كنند و در مركز شهر بين ساعات 14 تا 16. يكشنبه ها مغازه ها بسته مي باشند. براي خريد هاي جزئي مي توان به كيوسكها و يا پمپ بنزينها مراجعه كرد. در چهار روز شنبة قبل از كريسمس مي توانيد با طيب خاطر خريد كنيد, زيرا بسياري از فروشگاهها تا ساعت 18 باز مي باشند.

 

استقلال

 

رفتار زن و مرد نسبت به هم

مردـ زن: پيچيده ترين رابطة اجتماعي در تاريخ انسانيت. مرد و زن در آلمان از حقوق اجتماعي يكسان بر خوردار مي باشند. هر دو براي ايجاد رابطه پيشقدم مي شوند. خانمها هر طور كه بخواهند لباس مي پوشند و در تابستان طبيعتاً لباس كمتر مطلوب تر مي باشد. زياد تعجب نكنيد. زنها مستقل مي باشند. همچنين در رستوران هر كس حساب خود را مي پردازد. البته مردها مي توانند خانمها را دعوت كنند و بر عكس.

 

 

 

 

عناوين اجتماعي

 

كشورهاي گوناگون, رسوم گوناگون ـ خطاب و عنوان ها

آلماني ها وقت شناس, با انظباط و كمي رسمي هستند. البته دارا بودن اين صفات به معني نارسايي در شخصيت نمي باشد. و طبيعتاً همة آلماني ها داراي اين صفات نمي باشند. به طور مثال رسمي بودن در مورد همه صدق نمي كند.

تو و شما

مردم جوان معمولاً هم سن و سال هاي خود را با ‌«تو» خطاب مي كنند. بيشتر اوقات حتي به هنگام آشنايي از اين نوع خطاب استفاده مي كنند. هنگامي كه مطمئن نيستيد چطور بايد رفتار كنيد, بهتر است كه صبر كنيد و منتظر رفتار طرف مقابل شويد و همان كاري را انجام دهيد كه او انجام مي دهد. افراد غريبه را با «شما» و اسم فاميلي خطاب مي كنند. افراد مسن خطاب كردن با « تو» را بي ادبي و حتي گستاخي مي دانند. مخاطب خود را با شما خطاب كنيد تا زماني كه فرصت مناسبي مانند نوشيدن شراب پيش آيد و بعد از آن شما تبديل به تو شود.

 

 

 

 

 

 

اوقات فراغت

 

دوستدار برنامه هاي فرهنگي ـ بعد از كار چكار مي توان كرد؟

« آدم كه فقط با نون خالي زندگي نمي كند». اين يك ضرب المثل آلماني است. بنابر اين ضرب المثل و براي جلوگيري از كسالت, آلمان برنامه هاي فرهنگي و برنامه هاي مخصوص گذراندن اوقات فراقت عرضه مي كند. از تئاتر و اركستر گرفته تا موزه. برنامه هاي فرهنگي بسياري وجود دارد فقط مشكل در عذاب انتخاب آن مي باشد. به خصوص كه پيدا كردن برنامة مناسب هميشه آسان نمي باشد.

داشتن نظر اجمالي

اولين كمك را روزنامه هاي محلي مي دهند. ادارة ترافيك معمولاًبروشورهايي براي فعاليت هاي فرهنگي هفتگي و ماهيانه در اختيار عموم مي گذارد.

همچنين همة تئاترها و تالارهاي موسيقي برنامه هاي خود را از طريق دفترچه هاي مخصوص به اطلاع عموم مي رسانند. مزيت آن اينست كه در اين دفترچه ها تمام برنامه ها به خوبي تشريح مي شوند. اگر به دنبال ليست مفصل برنامه هاي سينما يا نئاتر و يا موسيقي مي گردد, مجله هاي شهر بهترين راهنما مي باشند. مسلماً از طريق اينترنت هم مي توان اطلاعات كسب كرد. پيشنهاد كوچك براي بازديدكنندگان تئاتر و كنسرت تهية كارتهاي اشتراك مي باشد. در آغاز هر فصل بيشتر برگزاركنندگان كارت هاي اشتراك صادر مي كنند. پول صرفه جويي شده از اين راه را مي توانيد در راه برنامه هاي فرهنگي ديگر خرج كنيد, منظور كافه رستورانها مي باشد.

فرهنگ كافه رستوران

كافه رستوران ها Kneipen به اندازة كافي همه جا وجود دارد. فرهنگ كافه رستوران در آلمان بسيار رايج مي باشد. در اينجا مردم همديگر را قبل, بعد و يا به جاي سينما و تئاتر ملاقات مي كنند. آدرس بهترين آنها را مي توانيد از دوستان و آشنايان خود بگيريد. دادن انعام را فراموش نكنيد. به طور كلي صورت حسابهاي زير 5 يورو را بطور افزايشي رند مي كنند. و براي مبالغ بالاي آن ده درصد بعنوان انعام در نظر گرفته مي شود.

ورزش

آلماني ها چرم دوست دارند. بخصوص يك شيء چرمي خاص بين آنان طرفدار بسيار دارد: در اين كشور فوتبال طرفداران بسيار دارد. باشگاه تيم فوتبال آلمان با داشتن 3/6 ميليون عضو بزرگترين تيم ورزشي جهان مي باشد. البته فقط در فوتبال خلاصه نمي شود. در 87000 باشگاه دويده مي شود, ضربه زده مي شود, برد و باخت مي شود. گرچه كه حرف سر اين مسائل نمي باشد. اصل كار در حركت مي باشد. بخصوص اسكيت خيلي طرفدار دار. چهر ي نج چرخ ير كفش سرعت را خيلي بالا مي برد. از هنگام اختراع اين كفش چرخدار, ياده روي كردن براي بسياري از مردم مانند كلاغ پر شده است. چرا كه همه مي توانند استارت بزنند, ولي ترمز كردن كار همه كس نمي باشد. باشگاههاي بدن سازي نيز جزو مكانهاي پرطرفدار مي باشد. تعداد افرادي كه به طور گروهي در اين باشگاهها تمرين مي كنند, روز افزون مي باشد. در آنجا براي هر ماهيچه اي دستگاهي مخصوص وجود دارد. در دانشگاهها هم امكانات ورزشي وجود دارد. البته دانشجويان و كاركنان دانشگاه براي فعاليت جسماني خود نبايد مبلغي بپردازند. تقريباً همه در آلمان به يك نوع ورزش مبادرت مي ورزند. يافتن يك باشگاه زياد مشكل نمي باشد. كساني كه از عرق كردن خوششان نمي آيد, مي توانند شطرنج بازي كنند. در آلمان شطرنج هم جزو ورزش به شمار مي آيد.

 

رستورانها

مردم در آلمان خوب غذا مي خورند. رستورانها با مليت هاي مختلف اسباب عذاب انتخاب را براي گرسنگان فراهم مي آورند. از غذاي هندي گرفته تا فرانسوي و چيني و ايتاليايي وجود دارد. رستورانهاي خارجي از رستورانهاي آلماني ارزانتر مي باشند.

هر كس در رستوران براي خود جا پيدا مي كند. در بعضي از رستورانها يكنفر حتي بعضي اوقات, مدير و يا يكي از كاركنان راهنمايي مي كند. در صورتي كه همة ميزها اشغال بودند, مي توانيد سؤال كنيد. سؤال كردن ضرري ندارد. نان و آب معمولاً جزو غذا سرو نمي شوند, بلكه بايد جداگانه سفارش داده شود. دادن انعام در آلمان راه معمول و زيبايي است براي نشان دادن خوشمزه بودن غذا. بدين منظور در صورت ناچيز بودن مبلغ, صورت حساب را به طور افزايشي رند كنيد. براي مبالغ بالاتر مي توانيد چند يورو اضافه پرداخت كنيد.

قيمت معمول انعام ده درصد صورت حساب مي باشد. نوش جان

 

 

 

 

 

پول

 

چطوري پول بپردازم ـ با مارك يا يورو؟

وظيفة خود را به انجام رسانيد: مارك آلمان. آخرين فصل تاريخ موفق پنجاه ساله اش به پايان رسيد. از تاريخ 1.1.2002 بايد نان خود را با يورو بخريد. يك يورو معادل 1,95583 مارك مي باشد. آخرين مهلت امكان پرداخت با مارك آخر فوريه 2002 بود. البته مارك شما بعد از اين تاريخ به منزلة كاغذ سطل زباله نمي باشد. بلكه قابل تعويض به يورو در تمام بانكهاي كشوري و ايالتي مركزي مي باشد.

با پول چكار كنم؟ـ افتتاح حساب جاري

«به پول شما در بانك از همه جا بيشتر خوش مي گذرد.» با اين جملة تبليغاتي و يا عبارتهاي نظير آن بانكها مشتريان را به خود جذب مي كنند. بديهي است كه زمان پنهان كردن پول در زير متكا به پايان رسيده است. حساب جاري Girokonto بهترين امكان دسترسي به پولتان را برايتان فراهم مي كند.

براي باز كردن حساب به گذرنامه و يا كارت شناسايي نياز داريد. بسياري از بانكها مدتهاست كه خدمات خود را از طريق اينترنت هم ارائه مي دهند.

تبادل مالي بدون وجه نقد

واقعاً كار راه انداز: با كارت عابر بانك مي توانيد از عابر بانك پول برداريد و بدين ترتيب به ساعات كار بانك و يا موقعيت بانك خود وابسته نمي باشيد. شما مي توانيد از طريق «وكالت بانكي» و با امضاء كردن «وكالت دائم بانكي» Dauerauftrag اجاره خانة خود را بپردازيد. بدين ترتيب فرستادن فيش پرداخت به دريافت كنندة وجه غير ضروري مي باشد. همچنين پرداخت هزينه هاي دائم مانند پول تلفن از طريق «وكالت بانكي برداشت از حساب‌» به راحتي انجام مي گيرد. به اين ترتيب طرف حساب شما مستقلاً از حساب بانكي شما برداشت مي كند. از آنجاييكه شما مختار به برگرداندن مبلغ برداشته شده از حسابتان در ظرف مدت معين مي باشيد, سوء استفاده اي صورت نخواهد گرفت.

در بين راه

با چك كارت عابر بانك معروف به EC-Karte" مي توانيد, از حسابتان در بيشتر نقاط دنيا پول برداريد. ساعات كار بانكها متفاوت مي باشد. براي داشتن يك ديد كلي مي توان گفت:

در روزهاي كار از ساعت 9 تا 16 و پنجشنبه ها تا ساعت 18:30 . ظهر ها احتمالاً از ساعت 13 تا 14:30 بسته مي باشند.

مهم:

ـ قبل از آنكه حساب باز كنيد, هزينة بانكهاي مختلف را مقايسه كنيد.

ـ اطمينان حاصل كنيد كه بعد از مدت معيني دادن وكالت بانكي و قرداد دائم بانكي امكان پذير مي باشد.

نوع ديگر حساب بانكي

كسي كه قصد اندوختن پول دارد, مي تواند حساب مخصوص پس انداز باز كند. بدين ترتيب شما دفترچة پس انداز دريافت مي كنيد و مي توانيد پولتان را به حساب اين دفترچه بگذاريد. بهرة اين نوع حساب بيشتر از حساب جاريGirokonto مي باشد. بوسيلة دفترچة حساب پستي مي توان در بسياري از كشورهاي اروپايي به ارز آن كشور از حساب برداشت كرد. ولي حساب پس انداز جاي حساب جاري را نمي گيرد. چرا كه با حساب پس انداز استفاده از ديگر امكانات بانكي مانند قرداد دائم بانكي و يا وكالت بانكي غير ممكن مي باشد.

 

 

 

مخابرات

 

تلفن كردن

مكالمات تلفني اغلب از طريق شبكة تلفن شركت تلكوم آلمان صورت

مي گيرد. با اين حال شركت هاي مخابرات خصوصي بسياري هم وجود دارند. تلفن هاي بين شهري داخلي (مكانهايي كه دورتر از 50 كيلومتر مي باشند.) و همچنين مكالمات بين المللي از طريق اين شركت ها مقرون به صرفه مي باشند. تعداد اين شركت ها زياد و به همان نسبت هزينة آنان متفاوت مي باشد. بنابراين بهتر است كه هميشه در جريان قيمت روز باشيد. هزينة تماس با اطلاعات و ديگر سرويس هاي ويژه گرانتر از مكالمات عادي مي باشد. دستيابي به اطلاعات از طريق اينترنت هم ممكن مي باشد.

در بين راه مي توان از كيوسكهاي تلفن ارتباط برقرار كرد. به تنها چيزي كه احتياج داريد, كارت تلفن مي باشد كه مي توانيد از ادارات پست و فروشگاههاي لوازم تحرير و يا شعبه هاي دويچه ‏‏تلكوم تهيه كنيد. در بعضي از كيوسكها مي توان با سكه تلفن كرد. ولي اين نوع كيوسكها در حال حاضر عتيقه به حساب مي آيند و كاربرد كمتري دارند.

 

 

 

 

 

 

 

رسانه هاي گروهي

 

روزنامه و تلويزيون

روزنامه, هفته نامه, خبرنامه؛ دنياي مطبوعات آلمان بسيار بزرگ مي باشد. از كيوسك گرفته تا از فروشگاههاي بزرگ مي توان روزنامه خريد. در ايستگاههاي بزرگ راه آهن و كتابفروشي ها مي توانيد روزنامه و مجله به زبان مادري خود بخريد. مانند: Le Monde" ,"El Pais", „Herald Tribune". كساني كه نه قصد خريد بلكه فقط خواندن دارند, مي توانند در كتابخانة شهر هم روزنامه بخوانند و هم امانت بگيرند. و يا به كافه تريا بروند و در كنار نوشيدن قهوه و يا كاكائو روزنامه بخوانند.

تلويزيون

مسلماً در آلمان هم تلويزيون طرفداران بسيار دارد. در كنار اخبار و برنامه هاي اطلاع رسان انواع برنامه هاي سرگرم كننده بر روي صفحه هاي تلويزيون ظاهر مي شوند. در سالهاي اخير تنوع برنامه ها در آلمان مانند ايالات متحده بسيار زياد شده است. دريافت برنامه هاي بين المللي هم امكان پذير مي باشد. انتخاب فرستندة مناسب مستلزم عذاب دادن كنترل از راه دور مي باشد.

ماليات

فراموش نكنيد: دارا بودن دستگاه تلويزيون و راديو بايد به اطلاع ادارة گيرندة ماليات, كه به نام اختصاري GEZ برسد. ماليات راديو در ماه 5 يورو و تلويزيون 14 يورو مي باشد. در صورت دارا بودن تلويزيون و راديو ماليات آن همان 14 يورو خواهد بود.

 

 

 

 

رفت و آمد

 

كسي كه دوچرخه نداردـ وسايل نقلية عمومي

سيستم وسايل نقلية عمومي قابل اطمينان مي باشد. با اتوبوس, تراموا و مترو در شهرهاي بزرگ مي توان سريع به مقصد رسيد. در نظر داشته باشيد كه آزادي كه داشتن اتومبيل شخصي به ارمغان مي آورد, توسط

چهار چرخهاي آهني ديگر گرفته مي شود. منظور ترافيك مي باشد كه برعكس جاي پارك, نادر نمي باشد. هزينة پارك باعث مي شود كه بعضي ها از استفاده كردن اتومبيل پشيمان شوند.

بليط

كساني كه اغلب از وسايل نقلية عمومي استفاده مي كنند, بهتر است كه بليط هفتگي و يا ماهيانه تهيه كنند. قيمت آن مناسب تر است و نبايد هر دفعه بليط جديد تهيه كرد. روزها و شبها در ساعات رفت و آمد هاي شغلي وسايل نقليه با فاصله هاي زماني كوتاه حركت مي كنند. شبها دير وقت تعداد آنها كمتر مي شود و اغلب, شبها دير وقت پيد كدن ويله بير مشكل و يا غير ممكن مي باشد. بنابراين كساني كه از پياده روي خوششان نمي آيد, بهتر است كه به ساعت حركت آخرين وسيلة نقليه توجه كنند.

سوار شدن تاكسي

مسلم است كه تاكسي هم وجود دارد. شما مي توانيد تلفني تاكسي سفارش دهيد و يا با ايستادن در ايستگاه, سوار تاكسي شويد. تاكسي سواري راحت مي باشد ولي چندان مقرون به صرفه نمي باشد.

تنها پرواز كردن زيبا مي باشدـ راه آهن آلمان

مسافرت با قطار سنت مي باشد. راه آهن آلمان جزو بزرگترين راههاي آهن دنيا مي باشد. تمام شهرهاي كوچك و بزرگ آلمان بوسيلة راه آهن بهم متصل مي باشند. براي مسيرهاي طولاني قطارهاي اكسپرس بين شهري ICE مناسب ترين وسيله مي باشند. براي مسافت هاي نزديك مي توان از اكسپرس شهري SE و اكسپرس منطقه اي RE و يا عادي منطقه اي RB استفاده كرد, كه چندان گران نمي باشند. البته وقتي كه از اكازيون هاي راه آهن استفاده شود.

مسافرت ارزان با قطار

مناسب ترين اكازيون, كارت قطار مي باشد. به ازاي 130 يورو در سال مي توانيد با نصف قيمت با قطار مسافرت كنيد. علاوه بر اين براي دارندة كارت قطار مزاياي ديگري وجود دارد. اطلاعات دقيق دربارة كارت قطار و ديگر مزاياي آن را مي توانيد از اطلاعات و يا دفاتر مسافرتي راه آهن دريافت كنيد. در اين مراكز بروشور ساعات حركت قطارها در دسترس عموم مي باشد.

پرداخت

بليط قطار را مي توان از دستگاههاي اتوماتيك و يا از دفاتر مسافرتي در راه آهن ها, تهيه كرد. ولي اگر قطار به هر دليلي با شما ولي بدون بليط حركت كرد, سريعاً به مأمور قطار مراجعه كنيد. شما مي توانيد از او هم بليط بخريد.

رزرو كردن

بهتر است كه براي مسافت هاي طولاني و سفرهاي آخر هفته به خصوص در فصول تعطيلات در قطار جا رزور كنيد. هزينة آن بسيار زياد نمي باشد و به سفر راحتي خواهيد داشت. كسي كه يكبار پنج ساعت از بن تا برلين در قطار بين شهري ايستاده است, اين مسأله را تأييد مي كند. رزرو بوسيلة اينترنت هم ممكن مي باشد.

بسته هاي سنگين

براي حمل بسته هاي سنگين از طريق راه آهن بايد ‌«بليط حمل بسته» تهيه كرد. بدين ترتيب بستة شما از منزل تحويل گرفته و به مقصد دلخواه رسانده مي شود. براي تهية بليط و اطلاعات دربارة شرايط آن به دفاتر تهية بليط مراجعه نماييد. سفر بخير!

سفر با هواپيما

مسلمأ راحترين نوع مسافرت مي باشد. اگر در مرحلة تصميم گيري پرواز داخلي در آلمان مي باشيد, بهتر است كه خوب فكر كنيد. چرا كه زمان پرواز كوتاه است ولي در عوض زمان رسيدن به فرودگاه و انتظار در محوطة فرودگاه طولاني مي باشد. البته از بيشتر راه آهن هاي بزرگ, اتوبوس و مترو براي فرودگاه وجود دارد, ولي اين مسافت نيز بايد اول طي شود. علاوه بر تمام اين تفاصيل پرواز با هواپيما گران مي باشد. در آلمان اكثراً تجار با هواپيما مسافرت مي كنند. براي كساني با وجود شرايط مذكور مي خواهند پرواز كنند, دفتر هاي هواپيمايي براي بعضي از مسيرها قيمت هاي ويژه ارائه ميكنند.

 

 

 

 

اديان

 

اكثر آلماني ها مسيحي هستند. آلمان, كشور ‌‌« مذاهب مختلف مسيحيت» مي باشد. نيم مسيحيان پروتستان و نيم ديگر كاتوليك مي باشند.

كليساها وظايف اجتماعي بسياري بر عهده دارند. مهدكودك ها و مشاوره براي معتادان به مواد مخدر قسمت جزئي از خدمات آنان به ملت مي باشد. اسلام بعد از دو گروه نامبرده در ردة سوم قرار دارند. آلمان حدود 3 ميليون مسلمان در خود جاي داده است. در سالهاي اخير تعداد كليميان در آلمان ازدياد پيدا كرده است, كه منجر به زندگي مجدد آنان شده است. پيروان كيش هاي مختلف در صلح و آرامش با هم زندگي مي كنند. تنشها از طريق گفتگو و عاقلانه زدوده مي شوند.

 

 

 

 

 

امنيت عمومي

 

شما در آلمان در امنيت هستيدـ امنيت عمومي و سرپيچي از قانون

آلمان كشور نسبتاً امني مي باشد. كشور بدون موارد سرپيچي از قانون وجود ندارد. در هر شهري مناطقي وجود دارد كه چه زن و چه مرد از رفتن به آنجا بايد خودداري كنند. اين مسأله دربارة آلمان هم صدق مي كند. احتياط عاقلانه, در حاليكه ترس, بي جا مي باشد. با رعايت موارد خاص, حتي خانمها مي توانند با طيب خاطر در آلمان زندگي كنند. فقط بايد محتاط بود. علاوه بر مناطق خاص بهتر است كه از محل هاي تاريك و خلوت دوري كرد. در پاركينگ هاي عمومي مكانهايي مخصوص, نزديك ورودي, براي خانمها وجود دارد. خانمها بايد مردان غريبه را در جايي ملاقات كنند كه ديگران حضور دارند. بهتر است كه خانمها هميشه با همراهي شخص ديگر به دنبال خانه بگردند.

در موارد ضروري: از تمام كيوسكهاي تلفن مي توان رايگان با پليس با شمارة 110 تماس گرفت.

 

 

 

 

 

حفاظت از محيط زيست

 

زودن زباله با روشهاي علمي صورت مي گيرد. تمامي شهرها براي زودن شيشه, كاغذ كهنه و حلب سفيد كانتيرهاي عمومي مخصوص دارند.

زباله هاي مخصوص مانند باطري و لامپ هاي نئون كهنه در مكانهاي مخصوص جمع آوري مي شوند.

نوشيدني را مي توان در بطري هاي گروئي دار خريداري كرد و بعد از مصرف تحويل داد. زودن زباله اساسي و رنگارنگ مي باشد: پلاستيك به كيسة زرد, كاغذ به كانتر آبي و بقيه به كانتر خاكستري مي روند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آب و هوا

 

معتدل مرطوب

آب و هواي آلمان به اصطلاح هواشناسان معتدل مرطوب مي باشد. يعني در تمامي فصول بارندگي وجود دارد. جولاي گرمترين ماه سال مي باشد. بعد از اين ماه الهة آب و هوا, مهربان مي شود و روزهاي آفتابي با شبهاي دلپذير عطا مي كند. در ژانويه بايد خود را با لباس گرم بپوشانيد. بعد از اين ماه هوا به سردي مي گرايد و درجة هوا بعضي اوقات به زير صفر كاهش مي يابد.

قابل توجه علاقه مندان به ورزشهاي زمستاني: در جنوب آلمان برف شديد مي بارد. ارتفاعات بالاي هزار متر براي دوستداران اسكي مطلوبترين امكان را فراهم مي كند. شمال آلمان براي علاقه مندان به آب و هواي خشن مناسب مي باشد. اين منطقه بسيار طوفاني مي باشد. پوشيدن لباسهاي گرم و بادگير براي جلوگيري از سرماخوردگي لازم مي باشد.

 

 

 

 

 

 

چرا تحصیل در آلمان؟

اين مكان تحصيلي امكانات بسيار براي عرضه دارد

1/8ميليون از دانشجويان جهان, در كشوري ديگر تحصيل  مي كنند. تقريباً از هر ده نفر آنان, يكنفركشور آلمان را انتخاب كرده است. كشور آلمان براي همة دانشجويان خارجي چه مبتدي, چه كساني كه قصد ادامة تحصيل در رده هاي بالا دارند, امكانات بسياري براي عرضه دارد.

دنياي متنوع دانشگاه آلمان سنت را با مدرن پيوند مي دهد. در كمپ آلمان بيش از سيصد مدارس عالي سكني گزيده اند. در بين آنها دانشگاههاي معروف وجود دارند كه انواع رشته هاي كلاسيك و همچنين رشته هاي پيوندي بين علوم مختلف و همچنين رشته هاي عملي را عرضه مي كنند. در دانشگاههاي آلمان به روي تمامي كساني كه شرايط پذيرش را بر آورده كنند, باز مي باشد, چرا كه آزادي در تحصيلات عالي جزو اساس اصلي دانشگاههاي آلمان مي باشد. به همين دليل هيچ گونه شهريه اي دريافت نمي شود. فقط در اندك دانشگاههاي خصوصي شهريه درخواست مي شود. علاوه بر اينها بعضي از رشته هاي تمهيدي و تكميلي رايگان نمي باشند.

 

 

 

 

 

پيوند پژوهش و آموزش

دانشگاه آلمان بر اساس پيوند پژوهش و آموزش بنا شده است. اينجا معركة پژوهش نوين مي باشد و از شهرت بسياري برخوردار است. دانشگاههاي آلمان محل رجوع دانشمندان و دانشجويان از تمام نقاط جهان مي باشد.

پژوهش و آموزش در ‌« قصر بلوري دانش» سكني نمي گزينند. دانشگاههاي مدرن در پي گرفتن انس با عمل مي باشند. كار آنها در كنار آموزش تئوري, آموزش عملي و در حين پژوهش پايه, پژوهش كاربردي مي باشد.

مشاركتهاي پيوندي ميان علوم گوناگون با ادارات و انستيتوتهاي كشورهاي مختلف نادر نمي باشند و توانايي رقابت فارغ التحصيلان تقويت مي كند.

 

 

 

دانشگاه بعنوان پيوند تختة پرش

امروزه بسياري از دانشجويان پيرو راه سنتي دانش نمي باشند. شمار زيادي از مدارس عالي فني و يا مجتمع مدارس عالي در آلمان براي اين دانشجويان آموزش حرفه اي عملي و علمي با كيفت بالا عرضه مي كند. دانشجويان

تجارب عملي را در كارخانه هاي واقع در شهر دانشگاهي كسب مي كنند. اين مسأله به نفع دو طرف مي باشد. شركتهاي آلماني علاقه مند به همكاري با فارغ التحصيلان متخصص از مدارس عالي مي باشند. زيرا اين افراد بعدها در كشورشان بعنوان نيروهاي مدير, رابط اقتصاد آلمان خواهند بود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سازمان دهي تحصيل

سال تحصيلي

يك بعلاوة يك مي شود دو نيم سال تحصيلي

سال تحصيلي شامل دو ترم Semester, يعني دو نيم سال تحصيلي مي باشد.

ترم تابستاني از اول آوريل تا سي ام سپتامبر و ترم زمستاني از اول اكتبر تا سي و يكم مارس مي باشد. در بعضي از مدارس عالي فني شروع و پايان ترم يك ماه زودتر مي باشد.

بيش از يك سوم سال تحصيلي از تعطيلات ميان ترم تشكيل شده است. البته تعطيلات به معناي مرخصي نمي باشد. در تعطيلات تكاليف دانشگاه انجام داده و يا در بعضي از رشته ها امتحانات كتبي برگزار مي شوند. به علاوه اين زمان براي گذراندن دوره هاي عملي مي باشد.

تحصيلات پايه و اصلي

دو مقطع قبل از فارغ التحصيلي

تحصيلات دانشگاه شامل دو مرحلة تحصيلات پايه و اصلي مي باشد.

در مرحلة پايه Grundstudium فنون كار علمي و معلومات پاية رشتة تحصيلي فراگرفته مي شوند. در بسياري از مدارس عالي تحصيلات پايه بعد از چهار ترم با امتحان مياني Zwischenprüfung و يا قبل از ديپلم Vordiplom و در رشته هاي پزشكي با فوزيكم Physikum به پايان مي رسد.

سپس مقطع اصلي Hauptstudium شروع مي شود. در اين مرحله, كه بين دو تا سه سال طول مي كشد, دانشجويان اطلاعات تخصصي را كسب مي كنند, كه در امتحانات پاياني به عرصة آزمون گذاشته مي شوند.

 

 

 

 

 

 

 

 

انواع جلسات دانشگاهي

 

سمينارها, سخنراني ها و غيره

علوم تخصصي در دانشگاهها بوسيلة انواع مختلف گردهمايي ارائه مي شود. تمامي آنها ويژگي مشترك دارند: به نظر دانشجويان ترم پايين جالب اما سردرگم كننده مي باشند.

زمان اعلام شدة اين كلاسها به معناي زمان واقعي شروع آنها نمي باشد. در صورت ذكر c.t. (cum tempore) به معناي شروع كلاس با يك ربع, معروف به ربع ساعت دانشگاهي, تأخير مي باشد. ذ

كر علامت اختصاري s.t. كه اختصار sine tempore مي باشد, شروع كلاس در سر ساعت اعلام شده را بيان مي كند.

در سخنرانيها Vorlesung , گردهمايي كلاسيك دانشگاه, پروفسور و يا مدرس Professor/Lehrbeauftragte مواد درسي را از طريق سخنراني به دانشجويان ارائه مي دهد. دانشجويان يادداشت بر مي دارند و در منزل روي موضوع ارائه شده كار مي كنند. اغلب مدرسين دانشگاهها در كنار سخنراني, كلاسهاي تمرين ارائه مي دهند. در بسياري از رشته ها, مواد ارائه شده در سخنراني در كلاسهاي تمرين, كه توسط دانشجويان ترم بالا ارائه مي شوند, كار و تمرين مي شوند.

در سمينارها مواد درسي توسط استاد و دانشجو به طور مشترك بررسي ميشوند. در بسياري از دانشگاهها پيش سمينار, براي دانشجويان ترم پايين و سمينارهاي مياني و اصلي و عالي براي دانشجويان ترم بالا ارائه داده مي شود.

در بسياري از سمينارها دانشجويان كنفرانس مي دهند كه در پايان به بحث و گفتگو گذاشته مي شود. بعد از گذراندن سمينار گواهي صادر مي شود.

كسب گواهي, جزو الف باي دانشگاه مي باشد. گواهي نشانة شركت موفقيت آميز در سمينار و يا سخنراني و يا تمرين عملي مي باشد. براي تنها شركت در كلاسها گواهي نشست در سمينار صادر مي شود. كسب گواهي دانشگاهي ملزم فعاليت هاي خاص براي كلاس مي باشد, مانند نوشتن تكليف منزل به شكل تحقيق Hausarbeit و يا دادن كنفرانس Referat و يا دادن امتحان كتبي.

چه نوع و چند گواهي براي دادن امتحان مياني Zwischenprüfung و يا امتحان پاياني لازم مي باشد را قوانين امتحانات رشته ها تعيين مي كند.

 

 

 

 

 

 

ادامه تحصيل

 

براي پير و جوان

دانشگاهها براي علاقه منداني كه داراي مدرك فوق ليسانس Magister و يا ديپلم دانشگاهي Diplom و يا ليسانس Bachelorمي باشند, امكان ادامه تحصيل را فراهم مي كند. علاقه مندان مي توانند در عرض يك الي دو سال, بسته به نوع رشتة تحصيلي, در مقطع بالاتر, با كسب مدرك از جمله Master و يا مدركي نظير آن فارغ التحصيل شوند. اطلاعات دقيق در زمينة تقاضا و پذيرش را مي توان از دفتر گروه رشتة مورد نظر كسب كرد.

بخصوص در رشته هاي فني و علوم طبيعي همچنين علوم انساني دارا بودن تخصص بيشتر, شانس پيدا كردن شغل را در بازار پر رقابت كار بالا مي برد.

در دوره هاي تمهيدي فارغ التحصيلان, دانشجويان معلومات تخصصي خود را در رشتة مورد نظر و همچنين رشتة شبيه به آن ادامه و گسترش مي دهند.

دانشجويان دوره هاي تكميلي در كنار رشتة خود, اطلاعات در زمينة ديگر رشته ها كسب مي كنند. بر خلاف آن تحصيلات اضافي مي باشند, كه ملزم به دارا بودن مدرك پاياني يك رشتة تحصيلي مي باشد و به معناي كسب تخصص در رشتة جديد مي باشد.

البته دانشجويان فاقد مدرك پاياني هم مي توانند در حين تحصيل سري به ديگر رشته ها بزنند و مدرك « تخصص مضاعف» كسب كنند. براي كسب اين مدرك كافي است كه در كلاسهاي رشتة مورد نظر شركت كنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نظري اجمالي بر مدارك پاياني دانشگاهها

اطلاعات عمومي

 

راههاي مختلف براي رسيدن به هدف

مدارك پاياني سنتي دانشگاه در آلمان ديپلم Diplom براي رشته هاي علوم طبيعي و اقتصادي و اجتماعي و كارشناسي ارشد Magister براي رشته هاي علوم انساني مي باشند.

معلمين آينده, حقوقدانان, پزشكان و داروسازان بايد امتحان دولتي بدهند. مدت تحصيل دانشگاهي عادي معمولاً 8 ترم مي باشد. در بسياري از رشته ها اين مدت طولاني تر مي باشد, زيرا مقتضيات اين رشته ها در مدت برآوردني نمي باشند.

دانشجويان مدارس عالي فني تخصصي معمولاً تحصيلات خود را بعد از ترم ششم با مدرك ديپلم به پايان مي رسانند. كسب كردن درجة دكترا Promotion فقط در دانشگاه امكان پذير مي باشد, همچنين درجة فوق دكترا Habilitation براي رسيدن به مقام پروفسوري.

تحصيل در دانشگاههاي آلمان يك مرحله اي مي باشد؛ يعني مدرك پاياني با اعتبار كامل فقط در آخر تحصيل ارائه مي شود. مدارك قبل از ديپلم و امتحان مياني داراي ارزش يكسان با مدارك پاياني نمي باشند, بلكه آنها دانشجويان براي مرحلة تحصيلات اصلي Hauptstudium آماده مي كنند.

استثناء رشته هاي بين المللي مي باشند. در اين دانشگاهها تحصيل مرحله به مرحله امكان پذير مي باشد. بعد از شش ترم مدرك پاياني ليسانس Bachelor كه دال بر آمادگي شغلي مي باشد, اعطاء مي شود. كساني كه قصد ادام تحيل ارند, مي توانند ع از چهار ترم مدرك Master و يا مدارك سنتي كارشناسي ارشد و يا ديپلم دريافت كند.

 

رسميت در سطح بين الملل

وارد كردن مدارك معتبر در سطح بين المللي ليسانس و ماستر انقلابي در سيستم دانشگاه آلمان بود. بيش از 280 رشته با مدرك ليسانس و بيش 150 رشتة ماستر به فارغ التحصيلان امكان به پايان رساندن تحصيلات و ورود به زندگي شغلي در مدت كوتاه اعطاء مي كند.

پايه ريزان رشته هاي تحصيلي با اعتبار جهاني دو هدف را در نظر داشته اند: اولاً فارغ التحصيلان آلماني در بازار جهاني شانس بهتري براي يافتن كار دارند و ثانياً دانشجويان خارجي با رغبت بيشتري به آلمان مي آيند, وقتي كه

مدرك به دست آوردة آنها در كشورشان بدون مشكل به ر سميت شناخته شود.

 

تحصيل بين المللي

"You can study in English"

بسياري از دانشگاههاي آلمان رشته هاي بين المللي براي دانشجويان آلماني و خارجي ارائه مي دهند. زبان تدريس انگليسي مي باشد. دارا بودن معلومات زباني آلماني جزو شرايط پذيرش نمي باشد, زبان آلماني را مي توان در طي تحصيل فرا گرفت.

مشخصة بارز اين نوع تحصيل: دانشجويان آلماني و خارجي مدرك پاياني قابل مقايسه در سطح جهاني اعم از ليسانس و ماستر كسب مي كنند. بعد اصلي اين نوع تحصيل, كسب تخصص در بازار جهاني حتي در طول تحصيل ميباشد.

بعنوان مثال مي توان از رشتة تكنولوژي فضا و هوا در دانشگاه فني آخن و رشتة ميراث جهاني در دانشگاه صنعتي كوتبوس نام برد. علاوه بر آن بيش از 150 رشته مشترك در كشورهاي اروپايي وجود دارد. در اين رشته ها دانشجويان حد اقل دو ترم در دانشگاه خواهر كشور اروپايي مي گذرانند. بدين وسيله مي توان مدرك پاياني دوجانبه كسب كرد.

مسلماً دانشجويان خارجي مي توانند فقط به مدت دو ترم در آلمان درس بخوانند. براي اين منظور بيش از 13000 دانشگاه خواهر خارجي با دانشگاه آلمان وجود دارد. قردادهاي همكاري بين اين دانشگاهها به رسميت شناخته

شدن مدارك دانشگاهي را تثبيت مي كند و باعث تبادل فعال دانشجويان و پژوهندگان و مدرسين مي شود.

 

 

دكترا

كسب درجة دكترا Promotion ملزم داشتن مدرك پاياني دانشگاهي خوب مي باشد. در رشتة پزشكي اين مسأله كمي متفاوت مي باشد. دانشجويان اين رشته مي توانند پايان نامة دكترا Dissertation و همچنين امتحان شفاهي را در طول تحصيل به انجام برسانند. البته دكتران آينده اجازه دارند تيتر دكتري را بعد از اتمام تحصيلات بكار بندند.

براي پذيرش مقطع دكترا كميتة مربوطه تصميم مي گيرد. داوطلبان خارجي و فارغ التحصيلان دانشگاههاي فني, كه قصد گرفتن دكترا دارند, بايد به موقع دربارة اعتبار مدرك خود كسب اطلاع كنند.

به پايان رساندن دكترا در بيشتر مواقع چند سال طول مي كشد و بوسيلة يك پروفسور ‍Professor نظارت علمي مي شود. معمولاً داشتن دكترا شرط اصلي ورود به عرصة زمينه هاي علمي مي باشد. در رشته هاي علوم انساني نوشتن دكترا همراه با تدريس رشتة مربوطه در دانشگاه, همراه مي باشد.

حمايت هاي كميتة دانشجويان مقطع دكترا

كميته هاي دانشجويان مقطع دكترا وظيفة كمك به دانشجويان دكترا را بر عهده دارد. اين كميته ها توسط انجمن پژوهش, ياري و پشتيباني مالي ميشود. آنها در زمينه هاي مختلف رشته هاي تحصيلي فعال بوده و مكمل روش سنتي نظارت علمي دانشجويان دكترا مي باشند. در اينجا مي توانند دانشجويان دكترا با همكاري با گروه محققان رسالة خود را بنويسند. انتخاب دانشجويان بورسيه توسط كميته هاي مربوطه صورت مي گيرد. يك كميتة فارغ التحصيلان شامل 10 تا 20 مدرس دانشگاه و 30 دانشجو بوده كه بين 12 الي 15 آنها دريافت كنندة بورس مي باشند. بقية آنها از طريق بورسهاي ديگر و يا فعاليت هاي علمي مخصوص دانشجويان دكترا حمايت مالي مي شوند.

استفادة علمي از مدرك دكترا بسته به نوع رشتة تحصيلي متفاوت مي باشد. در رشته هاي علوم طبيعي داشتن درجة دكترا حتي در اقتصاد آزاد تقريباً واجب مي باشد. وكلاي حقوقي و پزشكان براي سهولت ورود به زندگي شغلي به اين عنوان نياز دارند. دكتران رشته هاي علوم انساني و علوم اجتماعي به جز در دانشگاه, لزوماً داراي مزيتي نمي باشند.